V Ankaranu in na Mirni za ustanovitev svoje občine

Za novo občino Ankaran je glasovalo 56,1 odstotka vseh, ki so se udeležili referenduma. Volilci medtem nočejo, da se v Kopru ustanovi več manjših občin. V KS Mirna pa je za izločitev iz Trebnjega in samostojno občino glasovalo  88,72 odstotka volivcev.

Objavljeno
09. november 2009 09.08
 Boris Šuligoj, Zdenka Lindič - Dragaš
Boris Šuligoj, Zdenka Lindič - Dragaš
Koper, Mirna - »To ni bila bitka za Ankaran. To je bil referendum ponosa zoper vse, kar se v zadnjem času dogaja na Obali,« je sinoči povedal Gregor Strmčnik, vodja Pobude za ustanovitev občine Ankaran. Po neuradnih podatkih je od 2681 volilnih upravičencev krajevne skupnosti Ankaran na referendum o novi ankaranski občini prišlo 1724 volivcev. Za novo občino jih je glasovalo približno 56,1 odstotka, proti pa 43,9 odstotka. Drugega referenduma, ki je potekal vzporedno na celotnem območju koprske občine, se je udeležilo 12.515 volilnih upravičencev, to je 29,4 odstotka vseh. Od teh se jih je devet desetin odločilo proti delitvi občin na štiri manjše.

Odločitev o ustanovitvi nove občine bo sprejemal državni zbor in poslanci ne bodo nujno samodejno podprli ustanovitve občine Ankaran samo na podlagi ankaranskega izida poizvedovalnega referenduma. Enako velja za Mirno. »Mislim, da je 'za' Mirnčanov dokaz, da večina zaupa, da bomo složno lahko še marsikaj naredili,« je bila z 88,72-odstotno podporo volivcev o izločitvi iz občine Trebnje in ustanovitvi samostojne občine Mirna zadovoljna predsednica sveta KS Mirna Barica Kraljevski.

Dilema glede Kopra in Ankarana bo nekoliko večja, ker je velika večina vseh volivcev glasovala proti delitvi koprske občine. V koprski občini bi na 84 voliščih lahko glasovalo 42.481 volivcev, a jih je le 12.515. To je bil že četrti referendum v zadnjih petnajstih letih. Tokrat je pobudo o izločitvi Ankarana in ustanovitvi nove ankaranske občine v državnem zboru predlagal Franco Juri (Zares). Takoj zatem pa je pobudo o drugačni delitvi občine (na štiri dele - novo mestno in tri manjše: Dekani, Škofije - Hrvatini in Marezige - Šmarje) na predlog župana Borisa Popoviča predlagal koprski mestni svet. Župan v resnici ni želel delitve koprske občine, pobudo je podal zaradi taktičnih in političnih razlogov, saj je prepričan, da bo z večino proti delitvi občine pred dilemo postavil poslance. V Ankaranu je pobuda za novo občino nastala zaradi nesoglasja s koprskim županom. Prepričani so, da jim z dosedanjim načinom vladanja onemogoča uresničevanje lokalnih interesov. Popovič se sinoči ni pojavil pred javnostjo, čeprav je to sprva napovedal. Iz službe za odnose z javnostmi smo zvedeli, da bo izjavo dal danes.

Zelo pa so bili veseli v taboru Pobude za novo občino Ankaran. »V Ankaranu ne bomo zaščitili samo naravnih danosti, preprečili nesmiselnih zidav, ekološko sanirali obale ... Predvsem moramo vzpostaviti nove, korektnejše družbene odnose, ki naj temeljijo na spoštovanju posameznika, manjšine, šibkejših,« je sinoči dejal Gregor Strmčnik. »Občine Ankaran nismo potrebovali. V ta projekt smo bili preprosto prisiljeni. Občina ni cilj, je samo pot do cilja, ki si ga vsi želimo in smo ga dolžni otrokom,« je dejal.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela