V Ankaranu proti samostojni občini

Velika večina koprskih občanov, pa tudi Ankarančanov, nasprotuje delitvi občine in ustanovitvi samostojne občine Ankaran, je pokazala Delova anketa. Nova občina bi po njihovem mnenju prinesla dodatne stroške in birokracijo.

Objavljeno
30. oktober 2009 09.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Javnomnenjska telefonska raziskava o predlagani ponovni delitvi Mestne občini Koper, ki jo je opravilo Delo Stik 27. in 28. oktobra, je pokazala, da velika večina koprskih občanov, pa tudi Ankarančanov, nasprotuje delitvi občine in ustanovitvi samostojne občine Ankaran. Kar 82 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da je zdajšnja občinska oblast naredila veliko oziroma dovolj za občino Koper. Če bi bile volitve za župana to nedeljo, bi Boris Popovič spet dobil daleč največ glasov.

 

Naročnik raziskave je bilo uredništvo Dela, anketo je izvedlo in obdelalo Delo Stik, oddelek za tržne raziskave. Na vprašanja je odgovorilo 560 anketiranih iz Mestne občine Koper in 146 iz krajevne skupnosti Ankaran. Za delitev mestne občine se je opredelilo 18 odstotkov vprašanih, proti jih je bilo 77,9 odstotka. Samo 38 odstotkov vprašanih v Ankaranu se strinja s tem, da bi dobili samostojno občino, 56,6 odstotka jih tej možnosti nasprotuje. V vsej mestni občini se s to možnostjo strinja 34,6 odstotka vprašanih, skoraj 61 odstotkov pa jih tej možnosti nasprotuje.

 

Na vprašanje, zakaj podpirajo samostojno občino, je skoraj 38 odstotkov Ankarančanov odgovorilo, da zato, ker zdajšnja občinska uprava ne skrbi primerno za življenje in razvoj te krajevne skupnosti, 23 odstotkov jih je menilo, da bi življenje v manjši občini Ankaran kraju omogočilo večji razvoj, slabih 17 odstotkov pa jih je navedlo, da ne podpirajo župana Popoviča.

 

Tisti, ki so odgovorili, da se ne strinjajo z ustanovitvijo nove občine, so imeli nasprotne argumente: kar 47,4 odstotka Ankarančanov in 48,8 odstotka vseh Koprčanov je odgovorilo, da bi drobitev občine prinesla le dodatno birokracijo in stroške, četrtina Ankarančanov je menila, da se življenje krajanov kljub delitvi občin ne bi veliko spremenilo, 12,5 odstotka Ankarančanov (ter 17,8 odstotka vseh Koprčanov), da bi to porušilo sožitje med koprskimi krajevnimi skupnostmi. Manjši delež, 14,6 odstotka vseh Koprčanov in 3,1 odstotka Ankarančanov, delitvi nasprotuje, ker bi to lahko oviralo razvoj Luke Koper.

 

Več v petkovem tiskanem Delu