V Avstriji dela več kot 14.000 Slovencev

Plače so v Avstriji večinoma urejene s kolektivnimi pogodbami in so višje kot v Sloveniji.

Objavljeno
31. avgust 2014 13.11
rsi-Mnenja/Sobotna
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Maribor - V Avstriji je zaposlenih več kot 14.000 Slovencev. Največ jih je zaposlenih v obmejnih regijah, od tega je okoli 7000 takšnih, ki se na delo vozijo dnevno, torej dnevnih migrantov. Po ocenah direktorice mariborskega zavoda za zaposlovanje Mateje Muršak se je število zaposlenih Slovencev v Avstriji v enem letu zvišalo za približno 2500 oseb.

Na mariborski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje trenutno razpolagajo le s podatki za mesec marec, ko je bilo v Avstriji zaposlenih 14.147 Slovencev. Od tega jih je bilo okoli 11.000 zaposlenih v obmejnih regijah Štajerska, Koroška in Gradiščanska.

Višji zaslužek

Po mnenju Muršakove sta glavna motiva za iskanje dela v Avstriji pomanjkanje delovnih mest doma in višji zaslužek. Plače so namreč v Avstriji večinoma urejene s kolektivnimi pogodbami in so višje kot v Sloveniji.

Na zavodu za zaposlovanje opažajo, da so zaposleni v Avstriji običajno zadovoljni z delovnimi pogoji in odnosom delodajalcev, saj ti praviloma spoštujejo delovno zakonodajo. »V primeru nesoglasij je za spore pristojna Avstrijska delavska zbornica, vendar pa klicev zaradi sporov z delodajalci ni veliko,« so pojasnili.

Iskani poklici

Med najbolj iskanimi poklici v Avstriji so strokovnjaki s področja informacijske tehnologije, inženirji strojništva, mehatronike, elektrotehnike in elektronike, poklici s področja zdravstvene nege, kovinarji, pa tudi poklici v gradbeništvu, zlasti za zaključna dela: parketarji, polagalci ploščič, tlakov, monterji predelnih sten, krovci, kleparji, fasaderji ter monterji prezračevalnih, ogrevalnih in vodovodnih inštalacij.

Iskani so tudi poklici v gostinstvu in turizmu: natakarji, kuharji in za sezonska dela še sobarice, hišniki, kuhinjski pomočniki, učitelji smučanja, receptorji. Iščejo se torej delavci s podobnimi poklici in znanji kot v Sloveniji in preostali Evropi.

Zaradi povečanja zaposlitvenih možnosti na mariborskem zavodu za zaposlovanje v zadnjem času zaznavajo porast interesa po vključevanju v tečaje nemškega jezika. Znanje nemščine je vedno bolj zaželeno tudi pri slovenskih delodajalcih, ki čez mejo odkrivajo nove poslovne priložnosti.