V Bolnišnici Topolšica sum storitve kaznivega dejanja

Kot je povedala ministrica, so v podatkih revidiranih pogodb našli kršitve, ki so verodostojni znaki za sum storitve kaznivega dejanja.

Objavljeno
08. maj 2017 22.01
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Topolšica - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je organom pregona naznanila sum storitve kaznivega dejanja pri poslovanju Bolnišnice Topolšica. Kot je dejala, predvsem v zvezi z investicijo bolnišnice in dolgoročnim zadolževanjem brez soglasja. Predlagala je tudi kratkoročno rešitev, s katero bodo plače zaposlenim lahko razdelili z enim dnem zamude.Več o tej rešitvi bo ministrica razkrila v torek, ko bo v okviru vladnega obiska v savinjski regiji obiskala Bolnišnico Topolšica.

Kolar Celarčeva je danes ob robu seje DZ poudarila, da so v podatkih revidiranih pogodb našli kršitve, ki so verodostojni znaki za sum storitve kaznivega dejanja.

Bolnišnica Topolšica, ki se že nekaj časa sooča z likvidnostnimi težavam zaradi preteklih naložb, ima zaradi izvršb nekaterih dobaviteljev oziroma izvajalcev investicije blokiran transakcijski račun, tako da lastnih sredstev za izplačilo plač zaposlenim do 10. maja nima, je opozorila Kolar Celarčeva.

Ministrica je povedala, da je že opravila razgovore tako z vodstvom bolnišnice, kot tudi z določenimi predstavniki sveta zavoda. Poudarila je tudi, da intenzivno iščejo dolgoročno rešitev, ker je finančni problem bolnišnice zelo velik.

V četrtek je predvidena tudi seja sveta bolnišnice, na kateri bodo člani poleg aktualnih zadev obravnavali še finančni načrt bolnišnice za letos in med drugim podajali soglasje za odprodajo nepotrebnega premoženja. Premoženje, ki bi ga bolnišnica lahko odprodala in med drugim zajema nekatera zemljišča in stanovanja, je po besedah v. d. direktorja bolnišnice Jurija Šorlija ocenjeno na okoli en milijon evrov.

Naložba, ki najbolj bremeni likvidnostno stanje bolnišnice, je energetska sanacija in obnova bolnišnične stavbe, ki je bila vredna 8,5 milijona evrov, odločitev za obnovo pa sega v čas prejšnjega vodstva bolnišnice.