V brežiški bolnišnici bodo v ponedeljek stavkali

V ponedeljek bodo zdravniki brežiške bolnišnice izvedli opozorilno enodnevno stavko, s katero so javno prvič zagrozili pred dvema tednoma.

Objavljeno
09. marec 2011 22.41
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice – Nezadovoljstvo nad potezo direktorja Dražena Levojevića, ki od novega leta po njegovem mnenju skladno z državnimi pravilniki neprekinjeno zdravstveno varstvo plačuje v obliki dežurstva, in ne v obliki 30 odstotkov bolje plačanega dela prek polnega delovnega časa, se je v tem času sprevrglo v jasno izražen dvom o njegovih sposobnostih za vodenje bolnišnice.

Zdravstveni sindikat Fides je v sporočilu za medije zapisal, da Dražen Levojević zdravnike »posamično vabi na razgovore in jim ponuja polovične rešitve po načelu divide et impera. Pri tem je enemu od kolegov ponudil višjo plačo, če izstopi iz stavkovnega odbora, drugi kolegici pa je ob podpisu pogodbe za nedoločen čas podtaknil aneks, s katerim bi privolila v nižje vrednotenje dela v dežurstvu.«

Dražen Levojević je dejal, da je z zdravniki začel opravljati individualne sestanke, na katerih jim je predlagal izplačilo dežurstva po višjem plačnem razredu. Do današnjega sporočila Fidesa je opravil manj kot deset pogovorov (v bolnišnici dela 42 zdravnikov, od katerih jih dežura 22). Nekaj zdravnikov je ponudbo sprejelo, nekaj pa zavrnilo.

»Če razgovor z intelektualci pomeni pritisk, sem tega kriv. Če se komu ponudi delovno razmerje za nedoločen čas, višja osnovna plača in višji plačni razred v dežurstvu ter je to pritisk oziroma izsiljevanje, potem sem tudi tega kriv,« je bil piker Levojević.

V nasprotju z večino zdravnikov, stavkalo naj bi jih 80 odstotkov, je direktorju v stran stopila strokovna direktorica Milena Strašek: »Sem članica Fidesa in se borim za plače zdravnikov, vendar se s stavko ne strinjam. Glede plačila v obliki dežurstva imamo navodila ministra. Direktor se jih le drži, čeprav nekateri pravijo, da se pravilnik lahko priredi. Z direktorjem se je mogoče pogovarjati in dogovoriti.«

Kirurg Pero Zanchi, ki je pred dvema tednoma javno oštel direktorja in je v ponedeljek ministru za zdravje v Ljubljani razlagal o kadrovski podhranjenosti brežiške bolnišnice, za Delo ni hotel dati izjave. Usmeril nas je na predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, ki je izrazil dvom o sposobnosti Levojevića, da poskrbi za obstoj bolnišnice, ki ji država z zaprtjem občasno grozi že 30 let: »Zdravnikov je malo, delajo veliko, mladi odhajajo.« Leta 2010 se je število zdravnikov povečalo z 39 na 42.