V Bučni vasi protiromski protest

Zadeve je potrebno sistemsko reševati, je po protestni vožnji krajanov z avtomobili po krožišču v Bučni vasi dejal podpredsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Silvo Mesojedec.

Objavljeno
29. december 2006 18.59
Romi še zadnjo noč doma
Novo mesto - Ker se v preteklosti država romski problematiki ni posvečala, je to danes sodu izbilo dno. Zadeve je potrebno sistemsko reševati, je v izjavi za medije po protestni vožnji krajanov z avtomobili po krožišču v Bučni vasi dejal podpredsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Silvo Mesojedec, sicer član mestnega odbora SDS Novo Mesto. Dodal je, da bi romski zakon moral vsebovati določila, ki bodo resnično imela cilje in bodo opredeljevala, kdaj je moč pričakovati rezultate. Menil je namreč, da predlagani osnutek romskega zakona tega ne vsebuje.

Protest kot opozorilo državi

Mesojedec je opozoril, da bi zakon o romskih skupnostih med drugim moral določati področje izobraževanja in zaposlovanja, česar v obstoječem osnutku zakona po njegovih besedah ni. "Če bomo vztrajali le na ureditvi romskih naselij, ne bomo uredili ničesar," je prepričan Mesojedec. Dodal je še, da se je od dogodkov v Ambrusu država osredotočila le na eno družino, pri čemer pa po njegovem mnenju splošen problem v Sloveniji ostaja. In zato so z današnji protestom želeli državo znova opozoriti na problem neurejene romske problematike.

S protesti nadaljevali, dokler bo potrebno

Predsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Matjaž Kumer pa je pojasnil, da bodo s protesti nadaljevali, dokler bo potrebno, ter da ne bodo dopustili, da se romska naselja legalizirajo. Glede osnutka zakona o romskih skupnostih je pojasnil, da ta nič ne rešuje, saj "govori le o posebnih pravicah in finančnih pogojih za Rome, nikjer pa ni nič zapisanega o njihovih dolžnostih na področju izobraževanja, zaposlovanja in ostalega".

Letos že tretji protest krajanov

O dejanjih predsednika republike Janeza Drnovška je Kumer dejal le, da "v nekem smislu tudi on ne spoštuje zakonov", ter dodal, da "se lahko sprašujemo, ali ta pravna država sploh deluje ali ne".
Letos je bil to že tretji protest krajanov, medtem ko na to problematiko po Kumerjevih besedah opozarjajo že tretje leto. Predsednik krajevne skupnosti je še ocenil, da se je danes zbralo okoli 30 avtomobilov.

Sicer pa sedaj v prostorih Zveze Romov Slovenije v Novem mestu poteka izredna seja Foruma romskih svetnikov, na kateri bo med drugim govora tudi o prostorskih ureditvah romskih naselij.

Romski svetniški forum zadovoljen s sklepi

Svetniški forum je zelo zadovoljen z zaključkom današnje izredne seje, je po seji dejal predsednik Foruma romskih svetnikov Drago Rudaš. Svetniški forum je sprejel nekatere sklepe, in sicer, naj država v obdobju, ko se pripravlja krovni romski zakon, uvede moratorij na rušenje vseh nelegalno postavljenih zgradb v romskih naseljih ter da se ohranijo obstoječa naselja. Svetniški forum in komisija, ki jo je ustanovil Janez Podobnik, pa naj bi do konca maja evidentirala naselja v registru naselij.

Rudaš je med drugim pojasnil, da je sprva treba pridobiti podatke o tem, ali je moč za nek na črno zgrajen objekt dobiti gradbeno dovoljenje. Dodal je, da je v Sloveniji izmed 105 romskih naselij samo eno naselje v tem registru, in to romsko naselje Pušča.

Med sprejetimi sklepi svetniškega foruma je tudi ta, da država z materialno in strokovno podporo vzpodbuja k sprejetju prostorskih načrtov, ki bi določala območja, na katerih bi se pripadniki romskih skupnostih lahko naselili. Tam, kjer so lastniki Romi in nimajo urejene dokumentacije, pa naj ministrstvo za okolje in prostor omogoči pridobitev dokumentacije v skladu s predpisi in s tem tudi legalizira obstoječa naselja, je še dejal Rudaš.

Vzpostavitev agencije za enakopravno vključevanje Romov v družbo

"Treba je ustvariti razmere za kakovostno življenje Romov v romskih naseljih, tako da bodo zagotovljene prostorske možnosti za bivanje in nadaljnji razvoj obstoječih romskih naselij," so se še strinjali člani svetniškega foruma. Predlagajo tudi, da svetniški forum v sodelovanju z vlado, njenimi institucijami in lokalnimi skupnostmi stremi k vzpostavitvi agencije, ki bi pridobivala sredstva iz evropskih skladov in programov ter izvajala projekte s ciljem enakopravnega vključevanja Romov v družbo. Agencija bi prispevala tudi k izboljšanju položaja Romov v Sloveniji.

Rudaš je tudi izrazil veselje, da jih v teh prizadevanjih podpira ministrstvo za okolje in prostor ter direktor urada za narodnosti Stanko Baluh. " Pričakujemo pravičnost in razsodnost države," je še dejal.

Strojanovi z začasno rešitvijo zadovoljni

Kar zadeva Strojanove je pojasnil, da so s trenutno začasno rešitvijo zadovoljni, saj ugotavljajo, da se družino Strojan v zadnjem času obravnava z bolj človeške strani. Poudaril je tudi, da se v tem primeru ne rešuje samo Strojanove, ampak celotno romsko populacijo. Predsednik republike Janeza Drnovška pa je zanj moralni zmagovalec, saj se je po ponižanju s strani Ambrušanov, uspešno vključil pri pomoči Strojanovim.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Rudaš je še ocenil, da bodo današnji zaključki foruma zagotovo prispevali k hitrejšemu in bolj transparentnemu reševanju romske problematike.

Stanko Baluh pa je glede današnjega protesta krajanov Bučne vasi, ko so že tretjič letos opozorili na nereševanje romske problematike, dejal, da je protest legitimna stvar, vendar je podvomil, da bo pripomogel k hitrejši ureditvi problemov.