V Celju predstavili načrt za prenovo mestnega jedra

»Nič ne pomaga prenova središča, če občinski Zavod Celeia v njem ponuja zgrešene vsebine.«

Objavljeno
21. september 2011 19.02
Posodobljeno
21. september 2011 19.25
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Prva etapa prenove starega mestnega jedra bo stala okoli tri milijone evrov, zanjo pa je že odobrenih 2,5 milijona evrov evropskega denarja. Če ne bo zapletov, se bodo dela lahko začela že letos. Na torkovi predstavitvi projekta prenove celjski javnosti je bilo slišati pohvale, obenem pa zaznati precejšnjo zadržanost tako strokovne javnosti kot prebivalcev mestnega jedra.

Projekt je predstavil Sergej Hiti z Ljubljanskega urbanističnega zavoda (LUZ), župan Bojan Šrot pa je dejal, da se zaveda, da nova podoba ne bo všeč vsem, upa pa, da bo večini. Prva etapa, ki ji bosta sledili še dve, bo obsegala prenovo dela Prešernove, Stanetove, Lilekove, Savinove in Linhartove ulice ter Krekovega trga, obnovo starih komunalnih vodov, postavitev novih uličnih svetilk, tlakovanje in arheološka izkopavanja, postavitev klopi, smetnjakov, stojal za kolesa in druge komunalne opreme.

Občina je lani septembra z javnim razpisom za izdelavo projekta izbrala LUZ, idejno zasnovo je potrdila novembra, projekt pa januarja. Aprila je bil projekt izdelan, junija bi ga morali predstaviti Celjanom, a se je to zgodilo šele ta teden. V prvem delu razpisa za izvedbo del sta bila izbrana Nivo Celje in Ceste mostovi Celje, zdaj pa bo za izbiro izvajalca odločilna cena.

Tlakovali bodo s pohorskim tonalitom

Hiti je v torek predstavil celoten projekt, ki obsega še predelavo celotne Prešernove ulice v trg, prenovo trga pred Metropolom, Glavnega trga in ureditev novega trga pri mestni tržnici. Projektant je površine trgov predvidel za različne prireditve, ponekod dodal vodne elemente, pripravil komunalno opremo, zasaditve in za glavni talni material izbral pohorski tonalit.

Gorazd Furman Oman iz Društva arhitektov in urbanistov Celja je ugotavljal, da je moral LUZ združiti zahteve občine in zavoda za varstvo kulturne dediščine, vendar pa je društvo pričakovalo strokovno razpravo o rešitvah že prej. Nekaj lastnikov poslovnih lokalov v mestu je zaskrbljenih, da bodo v času prenove njihovi lokali propadli, Šrot pa jim je priporočil, da naj od občine zahtevajo povračilo izpada dohodkov: »Po prenovi si ne želimo še bolj praznega mesta.«

Župan opozoril, da je še vedno čas za pripombe

Nekaterim so se rešitve LUZ zdele sporne vsebinsko, drugim premalo funkcionalne, arhitekt Nande Korpnik pa je bil še najbolj kritičen: »Rešitve so preveč likovne in lahkotne, tudi postopka občina ni vodila dovolj pregledno.« Roman Kramer z občine je dodal, da je takšen dialog težko voditi, saj so lani na pogovore vabili gostince, obrtnike in druge, žal pa ni bilo dovolj odziva. Župan Šrot je opozoril, da bo v naslednjih etapah obnove še mogoče predlagati izboljšave. Nekatere je po vsem slišanem že obljubil tudi predstavnik projektanta Sergej Hiti.