V Celju zmanjkalo prostora za mrtve

Mestno pokopališče: O vdovcu, ki že tri tedne čaka, da bi se poslovil od žene.

Objavljeno
03. februar 2015 21.14
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Celjanu Ivanu Grčarju je 14. januarja umrla žena Hedvika. Od takrat s sinom, hčerko in štirimi vnuki čaka, da bi se s pogrebnim obredom od nje poslovili, kakor si je pokojna želela. Toda novega žarnega groba ne more najeti. Na Mestnem pokopališču Celje, največjem v mestu, je zmanjkalo prostora, čeprav je upravljavec, družba Veking, že pred skoraj letom dni občino opozoril na to možnost in tudi predlagal rešitev.

Angelca Kelhar, direktorica Vekinga, potrjuje, da nimajo nobenega novega žarnega groba. »Marca lani smo opravili ekshumacijo 36 starejših in večjih opuščenih grobov v okolici mrliške vežice, kjer bi lahko uredili več kot sto novih žarnih grobov. To smo Mestni občini Celje kot lastnici tudi predlagali, vendar doslej to ni bilo narejeno,« pravi Kelharjeva. Da so s pomanjkanjem žarnih grobov seznanjeni, je potrdila direktorica celjske občinske uprave Tina Kramer. Okoliščine, kako se je to zgodilo, je pojasnila Valentina Glinšek z občinskega oddelka za okolje, prostor in komunalo: »Zmanjkalo je novih žarnih grobov, ki so namenjeni izključno pokopu žare. Žarni pokop se zdaj lahko izvede le v klasično grobno polje.«

Preden se je zapletlo

Kdaj natančno je koncesionar Veking občino opozoril, da se lahko to zgodi, Glinškova ni povedala, je pa spomnila, da je občina že leta 2013 na bližnjem pokopališču Teharje zgradila žarne stene za 48 žarnih niš. Takšna pokopna mesta želijo imeti večinoma pripadniki muslimanske veroizpovedi, a med njimi zanje menda ni zanimanja.

Mestna občina Celje je lani po opozorilu Vekinga naročila projektno dokumentacijo. Izdelali so jo v družbi Navor, a je bila končana šele septembra. Občina je 3. oktobra objavila tudi javni poziv za zbiranje ponudb. Izvajalci so imeli dva tedna časa, da ponudbe oddajo, izbrani izvajalec pa bi moral dela končati do 30. novembra. Toda spet se je zapletlo.

Podcenjena investicija

»Ponudbe, ki smo jih prejeli, so bile občutno višje od načrtovanih sredstev, tudi do 300 odstotkov, zato smo v proračunu 2015 predvideli več denarja. Ureditev bomo začeli takoj po potrditvi proračuna prihodnji mesec,« je pojasnila Valentina Glinšek. Občinska direktorica Tina Kramer je dodala, da so imeli lani za investicijo na pokopališču predvidenih le 40.000 evrov. Po projektu Navora bodo v prvi etapi, s katero bi za nekaj časa rešili prostorske težave s pokojniki v žarah na mestnem pokopališču, umestili 31 grobov v sedem grobnih mest, s čimer bi dobili prostora za največ 186 pokojnih.

A pred marcem oziroma sprejetjem proračuna novega javnega razpisa ali povabila k oddaji ponudb ne bo mogoče objaviti, je pojasnila Kramerjeva. Po naših izračunih torej na mestnem pokopališču novega žarnega groba ne bo mogoče najeti še najmanj tri mesece.

Užaloščeni soprog pa čaka

Ivan Grčar medtem čaka, da bo lahko pokopal ženo. »Žara z ženinimi posmrtnimi ostanki je shranjena pri Vekingu. Ponujajo mi kakšen prazen grob, a žene ne morem pokopati nekam, kjer bi pod njo že kdo počival v krsti. Ponujali so mi tudi polovico drugega, dva krat dva metra velikega groba, a bi bil prevelik. Z ženo bova nekoč v grobu skupaj in najverjetneje bova sama. Zdaj mi pravijo, naj še malo počakam, če bo kdo želel prodati žarni grob,« pripoveduje vdovec.