V Cirkovcah protestno pozvali pristojne

Občani Kidričevega so oblikovali iniciativni odbor in organizirali opozorilni protestni shod za ureditev železniških prehodov v občini Kidričevo. Slednji so od leta 2001 vzeli že enajst življenj.

Objavljeno
02. februar 2007 18.26
Protestni shod občanov ob železniškem prehodu Cirkovče
Kidričevo - Občanom Kidričevega je po dveh prometnih nesrečah v le tednu dni na istem železniškem prehodu pri kraju Cirkovce, ki sta terjali dve smrtni žrtvi, dokončno prekipelo. Potem ko so železniški prehodi v njihovi občini od leta 2001 vzeli že enajst življenj, samo na omenjenem pa kar osem, se je danes v Cirkovcah na protestnem shodu zbralo okoli 200 krajanov, ki so od države zahtevali ukrepanje za zagotovitev večje varnosti. Sredi tedna je bil zaradi zadnjih dogodkov organiziran iniciativni odbor za ureditev železniških prehodov v občini Kidričevo.

Ministrstvo za promet in Agencija za železniški promet se še nista odzvali

Predsednik omenjenega odbora Damjan Medved je na današnjem shodu povedal, da so po številnih nesrečah na prehodih pričakovali hitro realizacijo zavarovanja železniškega prehoda s strani občine, ministrstva za promet in Agencije za železniški promet, vendar razen ene odločbe, ki je zanje nesprejemljiva, niso dočakali ničesar.

" Naši železniški prehodi so terjali že preveč smrtnih žrtev, zato se ne mislimo več pogajati. Od pristojnih zahtevamo postavitev zapornic povsod tam, kjer je to potrebno, zato nikakor ne sprejemamo odločbe ministrstva, s katero bi zgolj prestavili zapornice s 300 metrov oddaljenega prehoda," je dejal Medved, ki v tem ne vidi rešitve, saj bo potem do nesreč prihajalo na drugem prehodu, zato bodo vztrajali pri svojih zahtevah.

Na shodu so se zbrali tudi svojci nekaterih žrtev iz preteklosti, ki so skupaj z drugimi udeleženci protestnega shoda prižigali sveče v spomin na žrtve in v opozorilo živim. Medved je ob tem dodal, da je zelo žalostno za njihov kraj, da ga Slovenija pozna le še po mrtvih ljudeh, ne pa več po njihovih prebivalcih in tistem, kar jim tukajšnji kraji lahko ponudijo.

Z omenjeno problematiko na železniški progi med Pragerskim in Ormožem so sicer seznanjeni tudi na Agenciji za železniški promet, kjer v prihodnjih dveh letih načrtujejo ureditev šestih prehodov, ki doslej niso bili primerno zavarovani, drugih šest pa naj bi odpravili ter avtomobilski promet speljali na druge prehode. Z deli bi že morali začeti, vendar se tudi v tem primeru zapleta z javnim razpisom za izvajalca del, ki traja že več kot leto dni.