V Črneškem gaju bo 56 hiš

Naselje nizkocenovnih gradenj za mlade družine in starejše občane

Objavljeno
17. julij 2013 14.03
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Črneče – Občina Dravograd namerava skupaj s projektantskim podjetjem A-Biro in gradbenim podjetjem GIP Lichteneger z Raven v Črnečah zgraditi naselje manjših hiš, kamor bi naselili predvsem mlade družine in starejše, ki bi imeli možnost oskrbe v sosednjem domu starostnikov.

Županja Dravograda Marijana Cigala je povedala, da že pripravljajo izvedbene načrte, gradnjo pa bodo prilagajali potrebam in finančnim možnostim. »Imeli smo nekaj pripomb k načrtom, spremenili smo tudi strehe, namesto ravnih bodo enokapnice, kar je za Koroško bolj primerno,« je dejala županja, ki napoveduje, da bodo prve hiške gotove konec septembra. Najprej nameravajo zgraditi sedem hišic, nato postopoma dodajati nove sklope po pet hiš, naselje pa naj bi jih imelo največ 56. Če ne bo denarja, bo ostalo samo pri sedmih,« pravi Cigala.

Hišice nameravajo ponuditi po ugodni ceni, projekti zanje so stali 20.000 evrov, občina pa pri gradnji Črneškega gaja sodeluje s soinvestitorjema, podjetjema A-Biro iz Maribora in GIP Lichteneger z Raven. Sami bodo zagotovili infrastrukturo: cesto, vodovod in kanalizacijo. »To je pravzaprav edini prostor v občini, kjer se lahko naselje še širi,« ugotavlja županja. »Tudi na Viču smo naredili naselje 16 hiš, ki bi ga radi še nekoliko razširili, a bi s tem že posegali v kmetijsko zemljišče, česar nam država ne dovoli.«

Prvih sedem hišic s kuhinjo, dnevnim prostorom, spalnico in sanitarijami, prostorom za avtomobil ter majhnim vrtičkom ali teraso bodo postavili ob gasilskem domu v Črnečah nasproti doma starostnikov. Ogrevali jih bodo s toplotnimi črpalkami. »Zelo radi bi tja naselili mlade družine ter starejše,« pravi županja. Marsikdo od njih ima hišo, pa je ne more več vzdrževati in bi mu takšna nastanitev prišla zelo prav. V sosednjem domu starostnikov sicer niso bili zainteresirani za soinvestiranje pri gradnji, vendar so pripravljeni starejšim bodočim stanovalcem Črneškega gaja ponuditi prehrano, zdravniško oskrbo ter jih vključiti v družabne in kulturne prireditve. Novo naselje bo z domom starostnikov povezano tudi s podhodom pod glavno cesto, kar bo omogočalo varen prehod.

Ponudbe za hiške že zbirajo, tudi interesentov je po županjinih besedah že precej, obljublja pa, da bodo ponudili ugodno ceno. »To moramo storiti, če hočemo reševati socialni problem mladih družin in starejših z nizkimi prihodki.«