V Črni na Koroškem zaradi svinca otrokom jemljejo kri

Analize krvi triletnikov v minulih letih so pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi preveč svinca, zmanjšuje.

Objavljeno
09. oktober 2012 12.54
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Črna na Koroškem - V Zdravstvenem domu v Črni na Koroškem so danes začeli z odvzemi krvi triletnim otrokom iz tamkajšnje občine, ki jih je na odvzem povabil ZZV Ravne na Koroškem, poroča STA. Prihodnji teden bodo odvzemi potekali še v Mežici, po besedah zdravnice Nede Hudopisk pa iščejo predvsem tiste z visokimi vrednostmi svinca v krvi, da bi lahko nato ustrezno ukrepali.

Kot so zapisali na STA, odvzemi krvi triletnim otrokom predstavljajo zdravstveni del sanacijskih ukrepov v zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami. Analize krvi triletnikov v minulih letih so pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi presežene vrednosti svinca, zmanjšuje.

Malčki imajo v krvi še vedno preveč svinca

Če je še leta 2004, to je štiri leta pred začetkom izvajanja ukrepov sanacije okolja, imelo 85 odstotkov triletnikov v krvi prek 100 mikrogramov svinca na liter krvi, je lani ta delež prekoračenih vsebnosti znašal okoli devet odstotkov. Kljub temu da se je ta delež precej zmanjšal, imajo tisti s prekoračenimi mejnimi vrednostmi po besedah zdravnice na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem Nede Hudopis k»na žalost še vedno zelo visoke vrednosti«.

Prav te z analizami krvi po besedah Hudopiskove še vedno iščejo in nadalje ugotavljajo, kaj je dejansko vzrok, da imajo v krvi tako visoke vrednosti. Ocenjuje, da očitno težke kovine dobivajo iz okolja. Zato ugotavljajo, kakšno je to okolje, in iščejo načine, kako pomagati, da bi bila absorpcija svinca v telo čim manjša.

V preteklih letih sta se odzvali več kot dve tretjini ljudi

ZZV Ravne na Koroškem je vabila na odvzeme krvi poslal staršem 118 triletnikov v zgornji Mežiški dolini, od tega 65 otrokom iz občine Mežica in 53 iz črnjanske občine. V Črni na Koroškem odvzemi potekajo v laboratoriju zdravstvenega doma od danes do vključno četrtka, v Mežici pa bodo odvzemi krvi triletnikov potekali od 16. do 18. oktobra.

V minulih letih je bil odziv 80-odstoten, na ZZV si tudi letos želijo, da bi bil odziv čim večji. Analize krvi bodo opravili na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, rezultati pa bodo znani do konca meseca oktobra.

Medtem se izvajanje sanacijskih ukrepov v okolju nadaljuje, pri čemer pa je vlada za ukrepe namesto v programu predvidenih milijon evrov letno letos namenila 144.000 evrov. Tako bosta občini Mežica in Črna izvedli samo nujne ukrepe. Med slednje spada tudi varovalna prehrana v vrtcih in šolah, ne bosta pa občini izvajali denimo preplastitev makadamskih cest, kar zaradi učinka zmanjšanja prašenja velja za pomemben sanacijski ukrep.