V davčni oazi tudi Roman Končar

Podatki iz panamskih dokumentov kažejo, da je igralec na Britanskih Deviških otokih odprl podjetje, sam pa to zanika.

Objavljeno
25. september 2016 19.52
Proslava SDS ob dnevu državnosti Lju bljana 25.6.2016 [sds proslava]
Anuška Delić, Klara Škrinjar
Anuška Delić, Klara Škrinjar
Ljubljana – Dokumenti iz davčnih oaz so naplavili še eno ime – dobro znanega igralca, režiserja in producenta Romana Končarja. Za davčno optimizacijo naj bi se odločil v času, ko je bil zaposlen v SNG Drama, obenem pa je za potrebe svojega umetniškega ustvarjanja vodil tudi podjetje Dogodek.

Notranji podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in drugimi medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), dokazujejo, da je Roman Končar v sredini devetdesetih odprl podjetje v davčni oazi. Gre za podjetje Oltima Corporation. Podjetje je bilo ustanovljeno 4. avgusta 1994 na Britanskih Deviških otokih. Istega dne je Končar postal direktor tega podjetja. Za kakšen namen ga je ustanovil, ni znano.

Končar: »Nekdo se je poigral z imenom«

Igralec vpletenost v ustanovitev in delovanje omenjenega podjetja zanika. Še več, nad našim poizvedovanjem je bil presenečen. »To z menoj nima nobene zveze, v življenju nisem odprl nobenega podjetja v nobeni državi, razen v Sloveniji.« Končar se je strogo ogradil od tega, da bi imel dotično podjetje. Tudi ime Oltima Corporation mu, tako trdi, nič ne pove: »Kdo se je spet poigral z mojim imenom? Vajen sem že vsega živega, kaj vse sem že prestal v tej državi!«

Podjetje je imelo, po podatkih sodeč, tri družbenike: poleg Romana Končarja še Tinkaro Končar, njegovo hčer, ki je bila tedaj sicer mladoletna, ter Marjo Končar. »Že to je dokaz, da to ne drži. Moja nekdanja soproga je Maja, ne Marja,« nam je dejal Končar. Vendar ni izključeno, da so napako pri izpisu imena naredili pri Mossack Fonseci, saj so že bili takšni primeri. V dokumentih je navedeno, da je bilo podjetje ustanovljeno z (minimalnim) osnovnim kapitalom, to je 45.000 dolarjev, pri čemer so vsi trije družbeniki sodelovali v enakih deležih. Vsak je torej prispeval 15.000 dolarjev.

Od Drame do Britanskih deviških otokov

Ustanovitev podjetja Oltima Corporation je naročila družba I. L. S. Corporate Sevices Limited z Isle of Man – prek agenta, to je Mossack Fonseca. Poleg imena Oltima Corporation je predlagala še imeni Oltikoma Corporation in Tiroma Corporation. Agent mora namreč preveriti, ali je v želeni jurisdikciji, v tem primeru torej na Britanskih Deviških otokih, želeno ime na voljo. Izbor posrednika, torej družbe I. L. S. Corporate Sevices Limited, zelo verjetno pomeni, da je Končar ustanovitev vodil prek te družbe z Isle of Man.

Podatka, kdaj je bilo podjetje Oltima Corporation izbrisano, nimamo, tako ni jasno, kdaj je nehalo delovati. Podjetje je namreč 13. maja 1995 zamenjalo registracijskega agenta, zato tudi podatkov po tem datumu v dokumentih Mossacka Fonsece ni več. Je pa gotovo, da je bil v času morebitnega davčnega optimiziranja Končar zaposlen v javni instituciji, Drami, kjer se je zaposlil istega leta, kot je diplomiral na AGRFT, to je 1985. V Drami je delal (razen v času služenja vojaškega roka) vse do leta 1999. Zadnji igralski angažma je sicer imel v sezoni 1994/95 v uprizoritvi Uganke korajže.

Končar ima poleg tega od leta 1992 v lasti produkcijsko podjetje Dogodek (nekdanji Timaro productions). Timaro productions je bil v 90. letih producent dveh slovenskih igranih filmov, ki ju je sofinanciral javni filmski sklad. Film Rabljeva freska, ki je v koprodukciji z RTV Slovenija nastal leta 1995, je sofinanciral v višini 80 odstotkov, 20 odstotkov pa sta prispevala RTV Slovenija in Timaro productions. Proračun filma je znašal dobrih 350.000 evrov. Enako velja tudi za film Patriot, ki je prav tako nastal v koprodukciji z RTV, leta 1996. Njegov proračun je znašal dobrih 550.000 evrov.

Tudi RTV Slovenija smo povprašali o sodelovanju s Končarjevim podjetjem v devetdesetih. A do podatkov ne moremo več dostopati. Kot so nam pojasnili, se v skladu z veljavno zakonodajo dokumenti v računovodski službi arhivirajo le desetletje. »Dokumentacije, starejše od 10 let, ni več v arhivu, zato s podatki o poslovanju s podjetjem Timaro productions oziroma Dogodek izpred 20 let žal ne razpolagamo.«

Poslovne izgube

Nekdanji Timaro Productions, današnji Dogodek, sicer ni poslovno najbolj uspešno podjetje. Zadnji razpoložljivi podatki Ajpesa kažejo, da je poslovno leto 2015 zaključilo s 66.000 evri izgube in da je zadolženo za več kot 400.000 evrov. Osnovni kapital podjetja je negativen, leta 2011 je znašal - 57.395 evrov, leta 2015 pa - 123.581 evrov. In to kljub temu, da mu je zgolj RTV Slovenija, za opravljene storitve nakazala – po podatkih Erarja – skoraj 690.000 evrov. Od leta 2003 do danes je sicer podjetje dobilo 713.788 evrov javnega denarja.

Zaradi izterjave dolgov v višini dobrih 215.000 evrov je leta 2012 sodišče odredilo, da se v korist upnika, NLB, proda nepremičnina v Ljubljani; med dolžniki so bili poleg podjetja Dogodek navedeni še Roman Končar ter njegova nekdanja žena Maja Končar in Andreja Pliberšek. NLB je nepremičnino prodala na javni dražbi. Danes je njen lastnik, zanimivo, Jadranko Medak, znan iz energetskih krogov kot nekdaj prvi nadzornik HSE.

Finančna uprava je na celotni lastniški delež Romana Končarja v podjetju Dogodek vpisala zastavno pravico, saj je ta po podatkih Ajpesa njen dolžnik.

Ima pa Roman Končar še druge poslovne aktivnosti: eno med njimi je podjetje Kamelar, prav tako registrirano za produkcijske storitve. Ustanovil ga je leta 2010. Prav pred kratkim, letošnjega avgusta, pa je postal direktor v podjetju Posnetek, ne pa tudi njegov lastnik. To je Danilo Peteh, zadnji direktor propadlega Liko Vrhnika.