V živo: Bo Avstrija nehala sprejemati begunce?

Predsednik evropske komisije Juncker je vrh EU-Balkan sklical zaradi »skoraj eksistencialnega problema Slovenije«.

Objavljeno
21. oktober 2015 09.10
BEGUNCI
 Pi. K., Mo. B., M. F., S. P., Delo.si, dopisniki
Pi. K., Mo. B., M. F., S. P., Delo.si, dopisniki

Novo mesto, Cirkulane, Gornja Radgona - V Slovenijo je včeraj vstopilo okoli 8000 beguncev, danes do 6. ure zjutraj pa približno 3000. Skupaj je po besedah državnega sekretarja Boštjana  Šefica doslej v državo vstopilo okoli 21.500 beguncev. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo zjutraj skupno 11.035 beguncev.

DZ je v nočnih urah podprl dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila. Vojaki bodo lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic.

Dogajanje spremljamo v živo po urah:

22.54: Malo po 21. uri je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 2200 beguncev, ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih sprejeli, so sporočili s PU Maribor.

Na Šentilju medtem pričakujejo vlak z okoli 1200 tujci iz Dobove in štiri avtobuse z nekaj več kot 200 tujci iz Brežic. Drugih najav trenutno nimajo.

22.38: Proti Brežicam v spremstvu policistov koraka nova skupina okoli 800 beguncev, ki so mejo menda prestopili na območju Stare vasi pri Bizeljskem, poroča STA. Za njimi je v Rigoncah mejo okoli 22. ure prestopila še večja skupina tujcev; po besedah tiskovne predstavnice novomeške policijske uprave bi jih lahko bilo do 2000. Skupino, ki pešači z Bizeljskega proti Brežicam nameravajo namestiti v Dobovi, od koder naj bi okoli 22. ure proti Šentilju odpeljali okoli 1500 tam nastanjenih beguncev.

Ena od begunk je na poti z Bizeljskega pri kraju Župelevec rodila kar na poti, nakar so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. V skupini je sicer zelo veliko družin z otroki.

      Foto: Jože Pojbič/Delo

 

22.05: Gostinec Ivan Kostevc je dal pobudo, da gostinci skuhajo kaj za begunce, ki čakajo na meji v Rigoncih. A priporočeno jim je bilo, da raje priskrbijo suho hrano. Zdaj so jo tja tudi odpeljali.

21.44: Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob robu zasedanja Evropske ljudske stranke v Madridu izjavil, da je vrh EU-Balkan sklical tudi zato, da bi odgovorili na skoraj eksistencialne probleme Slovenije, poročanje Süddeutsche Zeitung povzema naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič. Kot je povedal, mu gre skoraj na jok, ko večer za večerom gleda dolge vrste beguncev. Na vrhu naj bi poiskali rešitve za balkanske države. Sam izhaja iz tega, da se bo begunska pot čez Balkan še nadaljevala. Krizno zasedanje je po navedbah komisije evropsko-nemško-slovenska pobuda, še piše münchenski časnik. Na vrhu naj bi se ukvarjali s praktičnimi vprašanji, kakršno je, denimo, pomoč Sloveniji s posteljami, šotori in odejami. Lahko bi napotili tudi policijske enote. Srbija naj bi med drugim na vrhu tudi pojasnila, pod kakšnimi pogoji bi vzpostavila tamponsko območje.

21.27: Proti Brežicam v spremstvu policistov koraka nova skupina okoli 800 beguncev, ki naj bi mejo prestopili na območju Stare vasi pri Bizeljskem, poroča STA. Po besedah tiskovne predstavnice novomeške policijske uprave jih nameravajo namestiti v Dobovi, od koder bodo okoli 22. ure proti Šentilju odpeljali okoli 1500 tam nastanjenih beguncev.

21.12: Skupina več kot 1000 beguncev je noč dočakala na travniku ob reki Sotli, kjer vladata vlaga in mraz, poroča STA. Kdaj lahko pričakujejo odhod v sprejemni center, ni znano. Tudi za begunce, ki so popoldne z Rigonc peš prišli do sprejemnega centra v Brežicah, ni zagotovljeno, da bodo vsi noč preživeli na toplem, saj sta v požaru zgoreli dve tretjini šotorišča.

      Foto Jože Pojbič/Delo

 

19.44: Vesna Györkös Žnidar, notranja ministrica, je v pogovoru za STA dejala, da obstaja »velika verjetnost, da bo Avstrija v kratkem nehala sprejemati begunce.« Avstrija ima namreč po njenih besedah velike težave z zagotavljanje kapacitet za begunce.  Ministrica iz Avstrije sicer še ni prejela dokončnega signala, da bo zaprla mejo oz. da bi omejila sprejemanje beguncev iz Slovenije. Če bi se Nemčija in nato Avstrija odločili za to, bi se morala temu primerno odzvati tudi Slovenija, je ponovila Györkös Žnidarjeva. 

Po njenem mnenju bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla glede na to, da je Šentilj zelo obremenjen. V četrtek prihaja na pobudo Györkös Žnidarjeve na obisk v Slovenijo tudi evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Ministrica napoveduje, da bodo govorili o razmerah, v katerih se Slovenija trenutno nahaja, in tudi skušali poiskati ustrezne rešitve. Ministrica je razmere na terenu označile kot težke. »Slovenija je pod nesorazmernim pritiskom, ampak v tem trenutku je situacija še vedno obvladljiva.«

Vnovič je bila kritična do hrvaških organov, saj ne samo, da ne napovedujejo prihoda migrantov, tudi ves čas menjajo vstopne točke. »S tem ne povzročajo težav samo nam, ampak tudi migrantom, ki v slabih vremenskih razmerah čakajo na ustrezne postopke.«

19.14: V sprejemnem centru Središče ob Dravi ni več nikogar, vse tujce so odpeljali v nastanitveni center Šentilj, je sporočila Policijska uprava Maribor. V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno nastanjenih okoli 2300 ljudi. Tja je na poti še 220 beguncev iz sprejemnega centra Gruškovje, v Gruškovje pa na registracijo prihaja še zadnjih okoli 300 tujcev. V tem trenutku na območju Maribora ni napovedanih novih prihodov prebežnikov. 

19.10: Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija bo ponoči v Slovenijo prišlo še 11.000 prebežnikov.

18.58: SDS, NSi in SLS vlado pozivajo, naj vsaj naknadno poskrbi za usklajeno, odločno in učinkovito ukrepanje vseh pristojnih državnih institucij pri obvladovanju migrantskega vala. Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše, ki je vlado danes dvakrat pozval k odstopu, bi morali oblikovati operativno koordinacijsko skupino za obvladovanje krize.

      Foto Jože Pojbič/Delo

 

18.18: Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na poziv Slovenije sklical vrh EU-Balkan. Erjavec je izrazil tudi prepričanje, da izjave luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna (16.11)niso usmerjene v kritiko Slovenije, pač pa v kritiko EU, da nima celovite politike, ko gre za odgovore na migracije.

18.16: V slovenski politiki in javnosti sta potrebni zlasti razsodnost in jasnost ciljev pri ukrepih, ki so na voljo za reševanje begunske krize, je v Bruslju danes dejal predsednik republike Borut Pahor, sicer vrhovni poveljnik obrambnih sil. Glede novosti v zakonu o obrambi je dodal, da bi bilo morda smiselno razmisliti o klavzuli, ki bi onemogočala zlorabe.

17.01: Okoli 1600 beguncev, ki so bili tam že od jutra, se iz Rigonc pri Dobovi odpravlja proti Brežicam. Po zadnjih podatkih jih bo do nastanitvenega centra policija pospremila kar peš. Trenutno se organizirajo in postavljajo v vrsto, da se bodo peš odpravili proti Brežicam. Prav tako peš pa po progi iz Hrvaške prihajajo novi. Tam so jih namreč izkrcali z vlaka z desetimi vagoni.

16.50: V nedeljo je sklican izredni vrh EU-Balkan. Juncker je Cerarju pred četrtkovim obiskom evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa zatrdil, da je odločen pomagati Sloveniji pri soočanju z begunskim valom, ter pojasnil, da je prav s tem namenom tudi sklican nedeljski vrh. 

      Foto Jože Pojbič/Delo

 

16.36: Generalni direktor policije Marjan Fank se je danes na Dunaju sestal s šefi policij Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Bili so enotni, da je dolgoročno nujno iskati rešitev problema pri izvoru oziroma v Grčiji, kjer migranti prvič vstopijo v EU. Menili so tudi, da je treba okrepiti nadzor na meji med Grčijo in Turčijo. Slovenska policija sicer dobro sodeluje z avstrijskimi kolegi, prejeli pa so zagotovilo, da se bo izboljšala tudi komunikacija s hrvaškimi kolegi, so sporočili iz Policije.

16.11: Odločitev Slovenije, da pri nadzoru meja policistom priskoči na pomoč tudi vojska, je požela nekaj kritik. Jean Asselborn, zunanji minister Luksemburga, ki trenutno predseduje EU, je napotitev vojske na mejo označil za problematičen razvoj dogodkov. »To ne more biti Evropa prihodnosti,« je povedal, izjavo pa omilil z besedami, da je to morda glede na okoliščine edina pot in da si sam ne more predstavljati, da bi na slovenski meji »streljali ljudi«.

Bolj kritični so v mednarodni humanitarni organizaciji Save the Children. »Namestiti vojsko za obrambo pred begunci je ljudomrzno sredstvo in dokaz omejenosti evropske politike,« je po poročanju STA ocenil programski direktor Save the Children Nemčija Bidjan Nashat in poudaril: »Ljudi, ki bežijo zaradi vojne, lakote, bede, brezperspektivnosti in strahu za življenje svojih otrok, kratkoročni ukrepi, kot so mejne ograje in tranzitne cone ne bodo odvrnili.«

15.52. Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je povedal, da jim primanjkuje prostovoljcev, zato so Slovensko filantropijo zaprosili, naj jim zagotovi dodatne prostovoljce. Imeli so tudi pogovore z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bi se v pomoč v nastanitvenih centrih vključili brezposelni.

15.49: Vlada si prizadeva za spremembo zakona o organizaciji in delu policije, in to po nujnem postopku. Sprememba naj bi omočila številčno okrepitev pomožne policije. Z dvigom starostne meje naj bi namreč omogočili vpoklic dela upokojenih policistov. Trenutno pomožna policija šteje 250 pripadnikov, na ministrstvu pa si želijo, da bi lahko to število povečali na 800, je po pisanju STA dejal generalni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

 

15.21: O razmerah v Cirkulanah poroča naš novinar Boštjan Videmšek. »To, kar vidim, me boli kot državljana.« Vladne in nevladne službe in organizacije poziva, naj na prvo mesto postavijo človeka in ne birokracijo.

15.04: Okrog 14.15 ure so avstrijski organi v celoti sprejeli še drugo skupino beguncev, ki so prenočili v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni, poroča Jože Pojbič. Radgonski center je sedaj prazen, a ga že čistijo in pripravljajo za sprejem novih beguncev. Neuradno naj bi takoj potem, ko bo nared, vanj pripeljali nekaj čez 700 beguncev iz nastanitvenega centra v Lendavi. Tja so begunce pripeljali po polnoči zato, ker sta bila tako šentiljski kot radgonski center že polna. Tako so lendavski center minulo noč aktivirali prvič v drugem begunskem valu. Kot kaže, bo za sedaj namenjem prehodni nastanitvi beguncev, ko ne bo prostora v obeh glavnih centrih ob meji z Avstrijo v Šentilju in Gornji Radgoni. Sicer je tudi lendavski center opremljen kot nastanitveni, vendar je za sedaj ogrevan samo velik šotor, v katerem so namestili družine z otroki, ostali šotori pa za sedaj niso ogrevani.

 

     Namestitveni center v Lendavi. Foto: Jože Pojbič

 

14.55: Sobotni derbi slovenskega državnega prvenstva med vodilno Olimpijo in četrtouvrščenim Mariborom, ki bi ga morale gostiti Stožice (20), je pod velikim vprašajem, saj ima slovenska policija veliko dela z begunci.

14.50: Kot je našemu dopisniku Janošu Zoretu povedala vodja uprave za zaščito in reševanje v Posavju Zdenka Močnik, iščejo nadomestne šotore. Požar je poleg šotorov uničil tudi grelnike in postelje. V času požara je bilo v šotorih, kjer je izbruhnil požar 300 ljudi, ki so jih nato prestavili pred vhod policijske postaje Brežice, ki se nahaja poleg nastanitvenega centra.

 

Foto: Janoš Zore

 

Kot smo izvedeli iz zanesljivih podatkov, so begunci sami povzročili požar. »Težko razumem to njihovo dejanje. K sreči me ni bilo tukaj, ker bi težko spremljala kako gorijo šotori, ki so jih prostovoljci postavljali v svojem prostem času,« je povedala Močnikova.

V naslednjih treh urah naj bi prišli novi begunci, in sicer tisti, ki so zjutraj prišli v Rigonce.

14.30: Vsi migranti (1001), ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so bili okrog 14.15 ure sprejeti v Avstrijo, sporoča Policijska uprava (PU) Murska Sobota. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno 700 migrantov. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi pa sta trenutno brez migrantov.

14.00: Danes v Šentilju pričakujejo še okoli 3800 novih beguncev, poroča Policijska uprava Maribor .

13.50: Čeprav skupina nekaj sto beguncev že od zgodnjih jutranjih ur čaka na cesti ob železniški progi v Rigoncah, se napoveduje nova skupina beguncev, piše STA. Uradnih podatkov policija sicer nima, je pa na terenu slišati, da je z vlakom s Tovarnika prišla že nova skupina, ki naj bi jih za sedaj še zadrževali na hrvaški strani.

Po poročanju hrvaškega radia je okrog osme ure iz Tovarnika na pot proti Sloveniji odpeljal še en izredni vlak. Kam je namenjen, radio ni poročal.

13.30: Z begunci imajo težave tudi Avstrijci. Potem ko so v Šentilju prebili policijsko zaporo na slovenski strani meje, se jih je okrog poldneva več tisoč napotilo na drugo stran meje, poroča naš dopisnik Robert Galun. Po poročanju spletne strani časopisa Kleine Zeitung se v Špilju nahaja kakšnih 4000 beguncev, od tega se jih je okrog 3000 kar peš napotilo po glavni cesti v smeri severa, saj niso želeli več čakati na avtobuse.

13.10: Od tisoč beguncev, ki so sinoči ilegalno prestopili slovensko mejo v Paradižu v občini Cirkulane, jih civilna zaščita in policija okoli 600 še vedno varujeta na ploščadi pred tovarno ADK v Dolanah, poroča naš dopisnik Franc Milošič. Ker so registracijski centri polni, bodo tam morali ostati najverjetneje do večera, je povedal poveljnik CZ za Podravje Dragomir Murko. Do takrat naj bi se izpraznil center v Gruškovju in če se bo res, jih bodo potem odpeljali tja.

Ker so begunci v državo prišli ilegalno, jih tu ni nihče pričakoval in zato zanje tudi ni ničesar pripravljenega. Zato je civilna zaščita pozvala domačine, da jim prinesejo hrano in oblačila, doslej jim namreč niso mogli zagotoviti še nobenega obroka, le čaj so jim pripravili. Ker je med begunci tudi precej otrok in mater, je skupina še toliko bolj potrebna oskrbe, ki pa jim je doslej niso uspeli zagotoviti.

12.50: Begunce iz brežiškega centra vozijo proti železniški postaji. Tja je odpeljalo pet avtobusov; kam bo šel šesti, še ni znano, bi pa utegnil iti proti avstrijski meji, poroča naš dopisnik Janoš Zore. Premestitev so načrtovali že prej in ni posledica požara. Center bodo zdaj uredili za naslednji sprejem.

Foto: Janoš Zore/Delo


12.25: Begunci, ki so jih pripeljali v Center za tujce v Postojni in ki so se jim včeraj pridružili še migranti, so za zdaj so nastanjeni v nastanitvenem delu centra, za primer večjega števila prihoda migrantov pa so taborniki postojnskega Roda kraških viharnikov v sosednjem hangarju postavili šotore s še približno 150 ležišči, premičnimi posteljami z odejami in grelniki. Kot je za Delo povedal poveljnik postojnske CZ Cveto Kravanja, so z vodstvom Centra za tujce dogovorjeni, da jih v primeru kakršne koli potrebe po pomoči, iz centra pokličejo, sicer pa je vodstvo centra neposredno povezano tudi s postojnskim centrom za socialno delo in Rdečim križem, ki je begunce že obiskal in jih oskrbel s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami.

12.10: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni kljub rekordni zasedenosti - nocoj je pri njih prenočil 1001 begunec - za sedaj nimajo težav, a so na robu sprejemljivega, pravi tehnični vodja tega centra Bogdan Šajnovič.

Več kot tisoč beguncev naenkrat po njegovem prepričanju brez dodatnih sprememb ne bi zmogli namestiti. K sreči je meja blizu, Avstrijske oblasti pa še vedno pripravljene vsak dan sprejemati toliko beguncev, kolikor jih pride v Gornjo Radgono. Ali bo tako tudi, če bo v Radgono vsak dan prihajalo še več beguncev, Šajnovič ne ve. Je pa radgonski center po besedah nekaterih beguncev najboljši na vsej njihovi poti.

       Avstrijci so v Gornji Radgoni brez zapletov sprejemali begunce na mejnem mostu.

 

12.08: Begunci bodo od nastanitvenega centra v Brežicah sedaj šli z avtobusi proti železniški postaji, od koder bodo pot nadaljevali z vlakom, poroča naš dopisnik Janoš Zore.

12.05: V brežiškem centru je trenutno 1300 ljudi, v roku ure in pol pa jih bo vlak odpeljan, vendar še ne vedo kam, je našemu dopisniku povedal komandir brežiške policijske postaje Sandi Hervol. Pri brežiškem centru so tudi tri oklepna vozila.

       Oklepna vozila pri brežiškem centru za begunce.

 

Pri industrijski hali Beti v Dobovi je trenutno 2000 beguncev, v Rigoncih pa jih je okoli 1600 na prostem pod nadzorom policije.

12.00: V požaru v nastanitvenem centru v Brežicah je bilo uničenih 27 šotorov, 19 pa jih je nepoškodovanih, poroča naš dopisnik Janoš Zore.

 

V požaru je bilo uničenih 27 šotorov.Foto: Janoš Zore

 

11.45: Brežiški župan Ivan Molan je našemu dopisniku Janošu Zoretu dejal, da postaja situacija v občini nevzdržna. Otroci danes prvič niso šli v šolo, saj avtobusi niso mogli do njih. Podjetniki v Dobovi se medtem zaradi velika števila beguncev sprašujejo, ali bodo sploh ljudje še prihajali k njim.

Molan, ki ne želi novih nastanitvenih namestitev v občini, se je pogovarjal tudi z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficom, ki mu je zagotovil, da bo država ustrezno ukrepala. Če ne bo, bo, kot pravi Molan, prisiljen sklicati izredno sejo občinskega sveta in sprejeti določene ukrepe. Problem je, da begunci pridejo v Brežice in potem tam ostajajo, pojasnjuje. Po njegovem mnenju bi bilo bolje, da bi begunce v Dobovi naložili na vlak in jih odpeljali v nastanitvene centre. Da begunce vozimo sem ter tja, je muka in trpljenje za ljudi, pravi Molan.

Predstavnica Amnesty International Barbora Ternušakova je našemu dopisniku povedala, da razmere v nastanitvenem centru v Brežicah in v Dobovi niso ustrezne glede na evropsko zakonodajo za sprejem beguncev, obenem pa se zaveda, da je to izredna situacija. Verjame, da se slovenski organi trudijo izboljšati razmere. Pretok ljudi ni pretrgan, vendar pa se upočasnjuje zaradi registracije v Sloveniji.

V sprejemnem centru za prostovoljce ves čas pravijo, da jim primanjkuje čevljev, toplih oblačil, plenic za odrasle, hrane, vode in finančnih sredstev. Obliže so včeraj begunci zaradi ozeblin praktično razgrabili. Prostovoljci potrebujejo tudi škatle, na voljo pa imajo tudi samo dva kombija, kar je premalo.

10.55: Ob stavbi nekdanje Beti v Dobovi so policisti kot dodatno možno lokacijo za začasno namestitev beguncev v Dobovi določili podobno velik objekt za 1000 do 1500 ljudi, nekdanje proizvodne prostore družbe BGS elekrika, poroča naš dopisnik Janoš Zore. »Obe rešitvi sta primerni, a ne želimo, da bi šlo za dolgoročni lokaciji za begunce,« pravi brežiški župan Ivan Molan: »Država naj vzpostavi koridor iz Hrvaške do Avstrije ali pa naj zapre meje.«

10.45: V požaru v sprejemnem centru v Brežicah so zagoreli šotori, ki so bili postavljeni 17. septembra, uničenih pa je okoli dve tretjini šotorov, poroča naš dopisnik Janoš Zore. Požar je grozil tudi drevesom v bližini, vendar so gasilci širjenje požara uspeli preprečiti. Od šotorov je ostalo le kovinsko ogrodje. Požar je sedaj že pogašen, vendar so gasilci še prisotni na kraju.

     Gasilci so preprečili širjenje požara. Foto: Janoš Zore.

Policisti specialnih enot so povedali, da so bili nekateri begunci ob izbruhu požara v šotorih in nekaj časa le gledali požar, nato pa so se umaknili.

10.40: Potem ko se je po twitterju razširila informacija, da so migranti v Šentilju oropali bencinski servis, je predstavnik za odnose z javnostjo mariborske policijske uprave Miran Šadl to za medije zanikal. Res je, da so prišli na bencinski servis in za stvari so tudi plačevali, a ko se je mimo po naključju pripeljala policijska patrulja, so se je ustrašili in zbežali. Policisti zdaj preverjajo sum tatvine in ne ropa, dejstvo namreč je, pravi Šadl, da so želeli blago plačati.

10.30: Ob 9.45 je v Brežicah v zbirnem centru za begunce zagorel šotor, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

V bližini zbirnega centra se vije velik črn dim, kot poroča naš dopisnik Janoš Zore, pa naj bi zagorela približno polovica šotorov za begunce. Ogenj se je razširil tudi na bližnje grmovje. Na prizorišču požara so gasilci in reševalci.

10.35: Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je zaradi begunske krize za nedeljo sklical vrh voditeljev o balkanski begunski poti.

9.50: Na mejnem prehodu Imeno je v Slovenijo ponoči vstopilo okoli 600 beguncev, je uradno število Policijske uprave (PU) Celje. Okoli 300 beguncev so z avtobusi že odpeljali v namestitvena centra v Celje in Šentilj.

9.00: Na manjši mejni prehod Imeno je ponoči spet prišla večja skupina beguncev. Po uradnih podatkih policije jih je trenutno tam okoli 450, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi jih bilo celo več kot 800, poroča naša dopisnica Špela Kuralt. Begunci čakajo na avtobuse, s katerimi jih vozijo v različne sprejemne centre, kjer jih popišejo. Kljub temu je po uradnih podatkih v najbližjem Dobovcu trenutno zgolj 90 beguncev. Na tem območju je bilo že včeraj precej hudo, tudi zato, ker na teh mestih ni organizirane tople prehrane, ljudje so prezebli in izmučeni.

8.50: Premier Miro Cerar je v intervjuju za Die Welt dejal, da je »Slovenija najmanjša država na balkanski poti, temu primerno so omejene naše možnosti nadzora nad našimi mejami in sprejema beguncev. Vse članice in ustanove EU zato pozivam k pravičnejši porazdelitvi bremena.« Slovenija po njegovem prepričanju nosi nesorazmerno velik del in na kocki je evropska solidarnost. »Nihče ne more od dvomilijonske države pričakovati tistega, kar je spodletelo večjim državam EU.«

8.40: V nastanitvenih centrih po Sloveniji je bilo danes zjutraj ob 6. uri nastanjenih skupno 5237 beguncev, v sprejemnih centrih pa je bilo ob isti uri v obravnavi 5798 beguncev, je navedeno na spletnih straneh policije.

8.30: V sprejemnem centru v Brežicah je še okoli 1750 tujcev, ki jih bodo glede na proste kapacitete danes z vlakom prepeljali v namestitveni center v Šentilj, sporočajo iz PU Novo mesto. S Policijske uprave Maribor pa so sporočili, da se je ob 6. uri v sprejemnem centru Središče ob Dravi nahajalo 363 tujcev, v sprejemnem centru Gruškovje pa 439 tujcev. V nastanitvenem centru Šentilj je bilo takrat 1868 oseb, vendar ob 7.25 pričakujejo prihod vlaka iz Dobove z dodatnimi 895 tujci. Takrat bo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2763 oseb.

8.25: Policisti so nekaj po polnoči izsledili veliko skupino tujcev, ki so prestopili zeleno mejo v bližini Rigonc. Okoli 1500 tujcev so spremljali in usmerili v Dobovo, kjer so jih nastanili v enega izmed objektov. V jutranjih urah se nedovoljeni prehodi nadaljujejo, prihaja med 500 in 1000 oseb, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Tujcem, ki so prišli nekaj po polnoči ter bili premraženi in mokri, so takoj zagotovili zdravstveno in humanitarno oskrbo. Ob prihodu te skupine je bil objekt v Dobovi izpraznjen, saj so okoli 2000 tujcev, ki so bili pred tem tam nastanjeni, že prepeljali v nastanitvene centre po državi.

8.20: V Gornji Radgoni ravnokar pripravljajo skupino 500 beguncev, ki jih bodo odpeljali na mejni most čez Muro, kjer jih bodo prevzeli avstrijski organi, poroča naš dopisnik Jože Pojbič. Toda radgonski center se s tem še zdaleč ne bo spraznil, ker je v njem prenočilo preko 1000 beguncev. Prvič so uporabili tudi šotorišče na parkirišču podjetja Integral v Lendavi, kjer je trenutno 700 beguncev. V Gornji Radgoni bodo verjetno zgodaj popoldne na mejo odpeljali še drugo polovico beguncev.

7.30: Očitno so hrvaške oblasti odprle še drugo begunsko pot preko zelene meje, to pot v Halozah. Pred polnočjo so namreč v hrvaško Zagorje pripeljali kar 18 avtobusov migrantov in jih v naselju Paradiž v občini Cirkulane poslali preko zelene meje.

Tisoč migrantov se je peš odpravilo proti Cirkulanam, nekateri so se od glavne skupine tudi oddaljili, tako da so jih slovenski policisti ponoči poskušali zbrati, da jih bodo danes odpeljali v registracijske in zbirne centre, poroča dopisnik Franc Milošič.

7.15: Avstrijski varnostni organi pa v torek zvečer okoli 22.40 ure ter še enkrat okrog ene ure zjutraj na Jesenicah zavrnili vstop v državo 19 registriranim migrantom, ki so se pripeljali z rednim vlakom. Vsi so se davi ob 4.30 uri z vlakom vrnili nazaj proti Ljubljani, so sporočili s Policijske uprave Kranj.