Begunska kriza v živo: V Slovenijo prispelo 6169 beguncev

V Avstriji pretep med zagovorniki ostrejše azilne zakonodaje in nasprotniki zapiranja mej. Slovenijo prečkalo že 194.000 ljudi.

Objavljeno
15. november 2015 09.54
BEGUNCI V ŠENTILJU
Mo. B., N. G., Delo.si, STA
Mo. B., N. G., Delo.si, STA

Po podatkih policije je danes v Slovenijo do 18. ure prispelo 6169 beguncev, državo pa jih je zapustilo 7037.

Od 16. oktobra je tako v Slovenijo skupaj prišlo 215.772 beguncev, od tega jih je pot v Avstrijo nadaljevalo 201.176.

Avstrija je včeraj na mejo s Slovenijo poslala dodatne vojaške okrepitve, ki pomagajo pri nadzoru prehajanja več tisoč ljudi dnevno, a o postavitvi daljše, 25-kilometrske, žičnate ograje za zdaj ne razmišljajo.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je namreč konec tedna sporočila, da bodo neposredno ob prehodu Špilje za zdaj postavili krajšo, 3,7-kilometrsko, žičnato ograjo. Postavitev te naj bi trajala skupaj do dva meseca.

Slovenija je doslej na svoji južni meji postavila slabih 20 kilometrov ograje, njena postavitev pa je znova razvnela spor o meji s Hrvaško. Ta namreč uradno Ljubljano opozarja, da je del ograje postavljen na hrvaško ozemlje, kar pa, kot je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, Slovenija odločno zavrača.

Kronološki pregled današnjih novic:

19.50: Po podatkih policije je danes v Slovenijo do 18. ure prispelo 6169 beguncev, državo pa jih je zapustilo 7037.
Od 16. oktobra je tako v Slovenijo skupaj prišlo 215.772 beguncev, od tega jih je pot v Avstrijo nadaljevalo 201.176.

19.15:
Slovenija je doslej postavila slabih 20 kilometrov ograje na meji s Hrvaško. Danes so v Dobovo prispeli trije vlaki s skoraj 3000 begunci, še enega pričakujejo, v Šentilju pa jih je pot proti Avstriji nadaljevalo 4000.

17.50: V bližini železniške postaje v Špilju je danes popoldne prišlo do obračuna med zagovorniki ostrejše azilne politike v Avstriji in nasprotniki zapiranja mej. Pripadniki obeh skupin so se spopadli z lesenimi deskami, a za zdaj ni jasno, ali je bil pri tem kdo ranjen. Poškodovanih pa je bilo nekaj avtomobilov, poroča avstrijski Kleine Zeitung.

14.56: Čeprav je Evropska unija ena največjih donatork humanitarne pomoči na svetu, ne dohaja stalno naraščajočih potreb na tem področju. Z begunsko krizo, ki se pospešeno širi tudi v Evropo, se je ta problem še poglobil.

Državam članicam EU lahko ECHO pri soočanju s kriznimi situacijami priskoči na pomoč le, če država sama zaprosi za to. To se izvaja prek mehanizma EU za civilno zaščito, ki so ga od leta 2001 aktivirali že 226-krat, med drugim ob soočanju z ebolo v Zahodni Afriki in poplavami na Zahodnem Balkanu. Pred tremi tedni ga je zaradi vala beguncev aktivirala tudi Slovenija.

Gre za konkretno pomoč v opremi, ki jo nudijo posamezne države članice tega mehanizma, za pomoč pa lahko zaprosi katera koli država na svetu. Prosilka pove, kaj točno potrebuje, in potem ji ostale članice mehanizma te stvari poskušajo zagotoviti, pri tem pa Evropska komisija v Bruslju deluje le kot koordinator oziroma organizator prevoza. Tako je Slovenija na primer ob soočanju z žledom dobila nujno potrebne generatorje, zdaj ob soočanju z begunci pa potrebuje predvsem šotore, odeje, postelje, posteljnino ter zaščitne rokavice in maske.

Zaenkrat se je pri pomoči najbolj izkazala Velika Britanija, ki je Sloveniji med drugim dostavila 11.000 odej iz svojega skladišča v Dubaju. Luksemburg je na primer priskrbel dragoceno zdravstveno opremo, Češka 22 ogrevanih šotorov. Še vedno pa veliko stvari s slovenskega seznama primanjkuje, še posebej posteljnine in zaščitne opreme.

10.16: Na mednarodnem mejnem prehodu za potniški promet v Dobovi je v Slovenijo danes vstopilo že 2023 migrantov, naslednji vlak s približno 1020 prebežniki pričakujejo okoli 13. ure. Begunce od tam z vlaki in avtobusi vozijo v centre v notranjosti države ter v Šentilj ter preko Jesenic v Avstrijo.

10.00: Čeprav je njihov poklic še vedno povezan z obilico mačizma, imajo policisti čedalje manj odpora do pomoči psihologov, zlasti po travmatičnih, stresnih dogodkih. V dnevih, ko so k nam prihajale množice prezeblih, premočenih, utrujenih beguncev, so psihološko podporo dobivali sproti, na terenu. Tudi policisti so predvsem ljudje, in kadar je treba, so sočutni, pravi policijska psihologinja Mirjana Savić, zaposlena v PU Novo mesto. Več preberite v prispevku Helene Kocmur: Stiske beguncev so ganile tudi policiste.

9.20: Tabela o številu prihodov in odhodov prebežnikov:

8.43: Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je nekaj po 4. uri pripeljal vlak s 1021 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov po 7. uri v Dobovi pričakujejo naslednji vlak s 1002 osebama, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto. V soboto ob 20.35 je iz Dobove v Šentilj prispel vlak s 1092 migranti in ob 15 minut čez polnoč še vlak s 1084 migranti. V nastanitveni center Šentilj so ob 20.00 prispeli štirje avtobusi s 192 migranti, ob 23.15 še trije avtobusi s 159 migranti, vsi iz sprejemnega centra Gruškovje. Ob 01.15 pa je v nastanitveni center Šentilj prispelo šest avtobusov iz Vrhnike s 348 migranti.

Avstrijski varnostni organi so ponoči sprejeli 846 migrantov.