V domovih za starejše zaenkrat ne bo stavke

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je odpovedal stavko v varstveno-delovnih centrih, ker so stavkovne zahteve izpolnjene, stavko v domovih za starejše, napovedano za 30. september, pa so preložili za nedoločen čas.

Objavljeno
28. september 2009 14.58
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Sindikat zdravstva in socialnega varstva je odpovedal stavko v varstveno-delovnih centrih, ker so stavkovne zahteve izpolnjene, stavko v domovih za starejše, napovedano za 30. september, pa so preložili za nedoločen čas, so danes sporočili iz sindikata. Zahtevali bodo tudi odgovornost funkcionarjev ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Konferenca sindikatov socialnovarstvenih zavodov, varstveno-delovnih centrov in zavodov za usposabljanje je na petkovi seji opravila oceno stanja izvajanja dogovora o enotnem načinu in postopkih udejanjanja plačnega sistema z vidika delovnih mest, dodatkov in delovnega časa v socialnovarstvenih zavodih.

 

Ugotovili so, da zaposleni, ki neposredno delajo z dementnimi osebami, še vedno ne prejemajo ustreznega dodatka skladno z 39. členom kolektivne pogodbe. Prav tako v manjšem številu zavodov še vedno niso realizirane določbe v zvezi z delovnim časom, je zapisal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič.

 

Kot je pojasnil, je vlada na podlagi zahteve sindikata sprejela sklep, s katerim zavezuje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da nadaljuje z aktivnostmi za izvedbo dogovora.

 

Sindikat je tako napovedal "nadaljevanje boja za izpolnitev dogovora z vsemi oblikami sindikalnega boja". Na delovna in na socialno sodišče bo začel vlagati tožbe za plačilo dodatkov za delo z dementnimi osebami in to skupaj z zamudnimi obrestmi, so opozorili. Tožbe bodo vložene na vsa delovna sodišča.

 

Objavljali bodo tudi sezname zavodov, ki kršijo kolektivno pogodbo in dogovor ter izvajali demonstracijske aktivnosti pred ministrstvom za delo. Zahtevali bodo odgovornost funkcionarjev, predvsem pa ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika. Za pomoč pri uveljavitvi pravne države bodo prosili tudi vse parlamentarne stranke, so še napovedali v sindikatu.

 

Kot je znano, sta sindikat in ministrstvo za delo 21. aprila letos dosegla dogovor glede plač in dodatkov zaposlenih v socialno varstvenih zavodih, na podlagi tega pa je sindikat preklical že prej napovedano stavko.

 

Ministrstvo je tedaj napovedalo, da se bo že maja uveljavil dodatek za delo z dementnimi osebami ter za delo z osebami s telesno ali duševno motnjo. Zaradi neplačevanja nekaterih dodatkov pa je 29. julija v delu socialnovarstvenih zavodov stekla dvourna stavka, ki naj bi jo ponovili vsak petek, ponedeljek in sredo do izpolnitve sindikalnih zahtev. Stavkovni odbor je 4. avgusta stavko preloži 30. september.