V Domu upokojencev Kranj ob 40-letnici zamenjali 612 starih oken

V enem letu v okviru energetske sanacije obnovili pročelja vseh petih stavb doma, jutri praznovanje 40-letnice delovanja.

Objavljeno
12. september 2013 18.06
Dom starejših oz. upokojencev Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Jutri bodo v Domu upokojencev Kranj, kot se uradno imenuje drugi največji dom starejših na Gorenjskem (za radovljiškim), pripravili slovesnost ob 40-letnici. V domu za 212 stanovalcev skrbi 144 zaposlenih in 10 javnih delavcev. Direktorica Zvonka Hočevar, ki ga vodi od pomladi 2009, je zadovoljna z energetsko sanacijo in obnovo 30 let starega prizidka.

Dom na Cesti 1. maja, sredi naselja Planina ima pet stavb, ki so bile doslej povsem neizolirane. Generalne prenove pročelij so se lotili junija lani, po tem, ko so na razpisu pridobili 1,17 milijona evrov nepovratnih kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo, skoraj 557.000 evrov pa bodo morali za celostno obnovo doma zagotovili še sami.

»Do začetka tega poletja smo zamenjali 612 oken in 3330 kvadratnih metrov strešne kritine, izolirali 4877 kvadratnih metrov fasade, namestili sončne kolektorje in toplotno črpalko, po vsej hiši so zdaj na radiatorjih termostatski ventili, vsa svetila smo zamenjali z varčnimi. Pomembneje od tega je, da stanovalcev pozimi ne zebe več, poleti pa jim ni vroče,« poudarja direktorica.

Čakalna doba je glede na spol in vrsto sobe različna

V 30 let starem prizidku že od junija zamenjujejo instalacije in obnavljajo sobe. Prenova bo končana do decembra, 100.000 evrov zanjo je zagotovila Mestna občina Kranj. Za nujno obnovo varovanih oddelkov pa za zdaj ni denarja.
Dom upokojencev Kranj ima 119 enoposteljnih sob, dve enoposteljni garsonjeri in 45 dvoposteljnih sob.

Čakalna doba je glede na spol in vrsto sobe različna. Za moške je precej krajša in je do leta in pol. Za ženske v dvoposteljnih sobah je okoli 2,5 let, medtem ko za enoposteljne tri leta. Vendar podatki niso povsem merodajni, saj večina starejših odda vlogo »za vsak primer«, čeprav doma še ne potrebujejo, si ga pa na tak način zagotovijo za takrat, ko želijo nastanitev.

Direktorica Zvonka Hočevar pravi, da imajo vloge še iz 2003, a ko vlagaatelje pokličejo, da so na vrsti za sprejem, pravijo, da namestitve še ne potrebujejo. Na drugi strani si jih veliko želi v dom priti takoj, a jim v Kranju ne morejo zagotoviti prostih mest. »Imamo 743 vlog, od tega je 87 takih, ki bi prišli takoj. Se pa število novih prošenj za sprejem manjša in ljudje v dom prihajajo šele, ko je zaradi nege ali demence to res nujno,« pravi sogovornica.

V dnevno varstvo vključenih 32 uporabnikov

Povprečno v kranjskem domu dnevno izdajo zunanjim uporabnikom 160 kosil, šest jih hodi jest v dom. »Večino kosil odpeljejo z dostavnim vozilom pogodbeni izvajalci, povprečno 30 pa naše oskrbovalke pomoči na domu, ki kosila nosijo predvsem tistim, ki jim je treba hrano tudi postreči, pomagati pri hranjenju,... skratka tistim, ki imajo še storitev pomoči na domu. Dnevno oskrbujemo od 140 do 160 uporabnikov pomoči na domu.«

V dnevno varstvo pa je vključenih 32 uporabnikov, dnevno jih prihaja v dom od 15 do 20, dom pa oskrbuje tudi stanovalce oskrbovanih stanovanj na Planini: 30 je najemniških (od nepremičninskega sklada), drugi blok je lastniški, vendar ni polno zaseden. Nudijo jim oskrbo in zdravstveno nego (patronažni način).