V drugi krog za rektorja v Mariboru Samo Bobek in Igor Tičar

Danijel Rebolj ne bo ponovil mandata na mariborski univerzi.

Objavljeno
10. marec 2015 23.11
*tre*MARIBORSKA UNIVERZA
Peter Rak, Maribor
Peter Rak, Maribor

Maribor - Na rektorskih volitvah se ob visoki volilni udeležbi - volilo je 83,5 odstotka volilnih upravičencev - zdajšnjemu rektorju Danijelu Rebolju ni uspelo uvrstiti v drugi krog. Tam se bosta za rektorski položaj pomerila Samo Bobek, bivši dekan ekonomsko-poslovne fakultete in Igor Tičar, bivši dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Oba sta prejela približno četrtino glasov (Bobek 25,8 in Tičar 24,6), tesno jima je sledil dekan fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Željko Knez, ki je prejel 21 odstotkov glasov, Rebolja je podprlo 17 odstotkov volivcev, Nika Samca, dekana fakultete za strojništvo, pa 10. »Moj program je bil očitno preveč realističen ali pa premalo populističen, največji izziv za novega rektorja pa bo uskladiti predvolilne obljube z realnim finančnim stanjem univerze,« je dejal Danijel Rebolj, ki se pred drugim krogom ni hotel opredeliti za nobenega kandidata.

Samo Bobek je, če bo izvoljen, za prvi ukrep napovedal reševanje kadrovske problematike in habilitacij, revidiranje vseh sodnih sporov univerze z zaposlenimi, nov razvojni cikel in krepitev odličnosti posameznih fakultet. Tičar je izpostavil bolj tesno sodelovanje z gospodarstvom, saj je ta stik mariborska univerza v zadnjem obdobju izgubila, prav tako je tej instituciji treba zagotoviti večji ugled in prepoznavnost.

Visokošolski sindikat je danes izvedel tudi vzporedne volitve, ki sicer nimajo formalne teže, po besedah predsednice sindikata Marije Javornik Krečič pa so se za to akcijo odločili, ker so nepedagoški delavci na univerzi povsem brezpravni. Kakšen je bil rezultat volitev, bodo razkrili po drugem krogu, saj nočejo vplivati na rezultat, glede na to, da je na volišča prišla več kot tretjina upravičencev, pa ocenjujejo akcijo za uspešno, saj je med zaposlenimi še vedno prisoten strah, ko se morajo izpostaviti.

In kako komentira neuspeh dosedanjega rektorja? »Ker so do zdaj vsi rektorji mariborske univerze dobili tudi drugi mandat, Rebolj pa ne, je to zanj jasna nezaupnica. Očitno za uvrstitev v drugi krog ni zadoščala niti podpora študentov, pa četudi študentski funkcionarji za nagrado praviloma pri njem dobijo zaposlitev na rektoratu. Navzven se je predstavljal kot velik demokrat, ki je pripravljen na dialog, v resnici pa se je posluževal represivnih ukrepov, da je nevtraliziral kritike,« je dejala Krečičeva. Od novega rektorja pričakuje, da bo začel reševati problematiko usklajevanja delovnih mest z nazivi, saj skoraj štirideset odstotkov zaposlenih pedagoških delavcev ni v ustreznih plačnih razredih glede na svojo izvolitev, predvsem pa si želijo demokratično in tolerantno atmosfero, v kateri nikogar ne bo več strah izražati svojih stališč.

Kdo bo osmi rektor mariborske univerze, bo znano 18. marca, ko bo drugi krog volitev, položaj pa bo uradno prevzel 5. maja.