V drugi krog župan in nekdanji kriminalist

Osem protikandidatov županu očita predvsem neposluh za sodelovanje, favorita Štihec in Javšek.

Objavljeno
25. september 2014 19.01
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota – Kaj zelo nepričakovanega bi se moralo zgoditi, da na županskih volitvah v prekmurski in pomurski prestolnici ne bi bilo drugega kroga in da v drugi krog ne bi prišla dosedanji župan Anton Štihec in novinec v lokalni politiki, a sicer v Sloveniji znano ime, Aleksander Jevšek.

Tako po ocenah poznavalcev lokalne politike kot tudi po anketi časopisa Večer sta omenjena dva favorita daleč pred drugimi izzivalci. Po Večerovi anketi bi tako v prvem krogu Štihca volilo 24,6 odstotka opredeljenih, Jevška 19,2 odstotka, tretjeuvrščeno podpredsednico SLS Jasmino Opec pa le še 6,6 odstotkov volivcev.

In kljub Štihčevemu prvemu mestu v anketi za prvi krog glas ljudstva za drugi krog napoveduje zelo izenačen boj ali celo zmago upokojenega bivšega direktorja slovenske kriminalistične policije Jevška.

Ponosen na geotermijo

Anton Štihec ima sicer, tako kot vsi dosedanji župani, ki ponovno kandidirajo, prednost pred izzivalci, saj ima za sabo že dva in pol mandata in tri volilne zmage v prvem krogu, v desetih letih županovanja pa se je že nabralo precej stvari, ki mu pri volivcih prinašajo pozitivne točke.

Kot že ob prejšnjih volitvah je tudi tokrat na svoje dosežke opozoril s tiskanim katalogom, ki ga je financiral sam in ki ga je dobilo vsako gospodinjstvo v občini. Sam pa kot dva najboljša dosežka zadnjega mandata izpostavlja naložbe v geotermalno energijo in izgradnjo energetsko varčnega vrtca za 200 otrok.

Še posebno geotermija - dve novi vrtini, v veliki meri sofinancirani z evropskimi sredstvi, sodita po kakovosti in izdatnosti med najboljše v Evropi - je imeniten dosežek, ki pa ga bo treba v prihodnje pametno uporabiti za razvoj ogrevalnega sistema mesta, ki bo ugodnejši in cenejši tudi za uporabnike. To je tudi ena od osrednjih točk Štihčevega programa za novi mandat, če bo seveda izvoljen.

Očitki o nesodelovanju

Toda ob plusih je ena največjih negativnih lastnosti dosedanjega župana nepopustljivost in »pomanjkanje povezovanja in sodelovanja«, kot mu to očita protikandidat Jevšek in več drugih kandidatov. Jože Casar (Desus) mu tako očita, da je zanj vsak kritik že sovražnik.

Štihec sam sicer pravi, da z njegove strani odnosi z občinskim svetom niso skaljeni, da pa so »nekateri posamezniki« v občinskem svetu s sprejemanjem nezakonitih vsebin v odlokih, z zavračanjem nekaterih projektov občine in kadrovskimi apetiti »povzročali reakcijo mene in občinske uprave, ki skrbimo za zakonitost odločitev.« Toda ti posamezniki so imeli v zadnjem času večino v mestnem svetu, ob tem pa so tudi mnogi drugi mnenja, da je sam s svojo nepripravljenostjo za dogovarjanje povzročil razkol v mestnem svetu in da ga najbrž prav to utegne stati volilne zmage.

Malo pa bo k slabšemu volilnemu rezultatu morda pripomogla tudi njegova nenačelnost v političnem povezovanju, saj je zaradi razhajanja s stranko SDS pred petimi leti protestno izstopil iz nje, sedaj pa je znova kandidat te iste stranke, poleg podpisov volivcev in kandidature Nove Slovenije.

Prav zaradi očitkov Štihcu, da ni pripravljen popuščati in povezovati, si je njegov najresnejši tekmec Jevšek za predvolilno kampanjo in za rdečo nit svojega programa izbral slogan »Povezovanje za razvoj«, s katerim obljublja več povezovanja tudi med občinskim svetom in občinsko upravo ter županom.

O drugih Štihčevih izzivalcih pa se v Murski Soboti nihče ne pogovarja kot o resnih kandidatih za županski stolček.