Karl Erjavec: To je darilo premieru, ne popuščanje

Državni zbor je po vetu državnega sveta potrdil tako zakon o izvrševanju proračunov kot tudi interventni zakon.

Objavljeno
02. december 2019 07.32
Posodobljeno
02. december 2019 20.25
Premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj sta bila po sprejetju zadovoljna. Ocenila sta, da gre za dobro podlago za delo vlade. FOTO: Jure Eržen/Delo
Državni zbor je na izredni seji ponovno potrdil dva zakona iz proračunskega paketa za prihodnji dve leti, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto. V prvem se svetniki niso soglašali z višino povprečnine za občine, v drugem pa z načinom izredne uskladitve pokojnin, saj se ne strinjajo, da bi vsem upokojencem zvišali pokojnino za enak znesek, in ne v odstotkih.

Z državnimi svetniki je v delu, ki zadeva način usklajevanja izrednih pokojnin, soglašal tudi prvak Desusa Karl Erjavec. Napovedal je, da stranka svojih glasov ne bo prispevala za interventni zakon, če ne ne dobijo pisnega zagotovila vodij poslancev LMŠ, SD in SMC, da bodo takoj vložili novelo, s katero bodo določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih – najprej so grozili celo, da bo odrekli svoje glasove podpore tudi pri zakonu o izvrševanju proračuna. Po koncu odbora za finance in pred začetkom izredne seje, kjer morajo poslanci zakona potrditi z najmanj 46 glasovi, so vodje poslanskih skupin za skupno mizo sedle še enkrat, a Desus – ne ustnih ne pisnih – zagotovil ni dobil.

Poslanec Desusa Jurij Lep je na seji državnega zbora najprej napovedal, da bodo glasovali po svoji vesti, saj si na eni strani ne želijo, da bi bilo izvrševanje že sprejetega proračuna oteženo, na drugi pa nimajo zagotovil koalicijskih partnerjev, da bodo pristali na izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Nato pa so pred glasovanjem o interventnem zakonu poslanci sklicali še dodaten 45-minutni odmor, v katerem so vodje koalicijskih poslanskih skupin še enkrat sedle za skupno mizo. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je nato navedel, da ne bodo zahtevali nobenih podpisov in bodo zakon podprli. So pa na usklajevanju dobili zagotovila, da bodo koalicijski partnerji takoj v januarju novelirali zakon, tako da se bo usklajevanje vendarle izvedlo v odstotkih.
 

image
Po Erjavčevih navedbah so v Desus prejeli zelo trdna zagotovila, da bodo januarja vložili spremembe zakona. FOTO: Jure Eržen/Delo
 
Karl Erjavec: To je darilo, ne popuščanje


»Ne gre za popuščanja,« je po seji povedal Erjavec, ampak za darilo premieru Marjanu Šarcu, ki je danes praznoval 42. rojstni dan. A če se bo izkazalo, da nimajo ustrezne podpore ali pa bodo koalicijski partnerji pojedli besedo, bodo v Desusu skupaj z zvezo društev upokojencev zahtevali presojo ustavnega sodišča.

Desus pri prizadevanjih za zvišanje pokojnin v odstotkih sicer podpirajo tudi v SMC, medtem ko so v SD in deloma v LMŠ podprli dopolnilo SAB za uskladitev v enakem znesku. SNS je podporo že napovedala, medtem ko v NSi zakonov ne bodo podprli, češ da ne bodo reševali vlade Marjana Šarca.



Finančni minister Andrej Bertoncelj je sicer danes posvaril poslance, da je glavni namen zakona omejiti rast izdatkov na področju plač v javnem sektorju in da bodo, če ga ne bodo znova potrdil, nastale težave pri izvrševanju proračuna. Enako bi veljalo tudi, če bi odrekli podporo zakonu o izvrševanju proračunov. Zvišanje povprečnine bi pomenilo, da proračunski dokumenti ne bi bili usklajeni, s tem pa izvrševanje novega proračuna 1. januarja ne bi moglo nemoteno steči. 

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je tokratne izredne proračunske seje udeležil, je pred njenim začetkom pa je pozval predvsem k državotvornosti. »Povedal sem že večkrat, da je vsak, ki nosi funkcijo, odgovoren za stanje v državi, tudi financ in proračuna,« je dejal Šarec in spomnil, da so se koalicijski partnerji dogovorili, da bodo proračunske dokumente podprli.

»Če zakon pade, bo škoda večja od koristi,« je še dejal Šarec in dodal, da je potem še čas za dodatno usklajevanje. Sam sicer meni, da Desusov predlog ni tako slab in bi se lahko o njem lahko pogovarjali.


image
Predsednik vlade je pred glasovanjem pozival h državotvornosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Premier: Ne bi rekel, da smo disciplinirali poslance


»Ne bi rekel, da smo disciplinirali poslance. Gre bolj za zdravo pamet,« pa je po tem, ko je državni zbor potrdil vse proračunske dokumente, z nasmeškom na obrazu komentiral predsednik vlade Marjan Šarec, ki si je zaželel, da bodo po novem letu s polno paro in bolj enotno kot doslej zagrizli v delo.

»Verjamem, da se bomo zdaj resnično lahko na ministrstvih lotili nalog, ki so pred nami,« je dejal Šarec. O tem, kakšni bodo nadaljnji koraki, je odgovoril, da se vlada že ves čas ukvarja z infrastrukturnimi projekti in zdravstvenim resorjem, posebej je omenil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zatrdil je, da sta koalicija in minister za zdravje Aleš Šabeder, ki že ves čas poudarja, da podpira celostno rešitev in je prejšnji teden celo zagrozil z odstopom, enotna. »Ministrstvo je prvo poklicano za to, da sledi tem usmeritvam,« je dodal.