V EU zadovoljni z javnim mestnim prometom, v Sloveniji manj

Javni mestni promet redno uporablja le dobra četrtina prebivalcev Slovenije.

Objavljeno
11. junij 2014 17.18
cervak_bratislava
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Bruselj – Skoraj sedem desetin Evropejcev je po Eurobarometru zadovoljnih z javnim mestnim potniškim prevozom. 34 odstotokov ga je ocenilo z najvišjo oceno, 35 odstotkov pa kot dobrega. V Sloveniji je ocena nižja, po 32 odstotkov sta dobili pozitivni oceni, srednjo oceno je dalo 17 odstotkov anketirancev, slabo pa 19 odstotkov − po Malti (29 odstotkov) in grškem delu Cipra (21 odstotkov) največ!

Javni mestni prevoz redno uporablja – po ugotovitvah Eurobarometra – premalo Evropejcev: vsaj enkrat na teden le 32 odstotkov Evropejcev in 27 odstotkov državljanov Slovenije. Najbolj redni uporabniki so na Madžarskem (47 odstotkov vsaj enkrat na teden), Češkem (46) ter v Romuniji in Latviji (po 44 odstotkov).

S pogostnostjo oziroma frekvenco mestnega javnega prevoza je zadovoljnih 69 odstotkov Evropejcev in vsega 55 odstotkov prebivalcev Slovenije, tako da smo na repu lestvice pred Ciprom (49 odstotkov) in Malto (34).

Evropejci najbolj uporabljajo javni mestni promet v prostem času (38 odstotkov) in manj za delo (32 odstotkov), v Sloveniji je prostočasnih potnikov 34 odstotkov, za pot v službo, v šolo ali na univerzo pa mestni promet uporablja 42 odstotkov potnikov.

Cene žulijo večino Evropejcev, najmanj pa so z njimi zadovoljni na Madžarskem – kar 54 odstotkov jih je nezadovoljnih, zadovoljnih pa vsega 27 odstotkov. Evropsko povprečje govori o osmih odstotkih zelo zadovoljnih, 31 odstotkih zadovoljnih, 32 odstotkih nezadovoljnjih in 17 odstotkov zelo nezadovoljnjih. V Sloveniji, ki je na desetem mestu po zadovoljstvu, je s cenami zelo zadovoljnih 14 odstotkov anketirancev, zadovoljnih 32 odstotkov, nezadovoljnih 23 in zelo nezadovoljnih osem odstotkov. (Ostali niso odgovorili na vprašanje oziroma so odgovorili, da ne vedo. V vsaki od 28 članic je anketo o uporabi avtobusov, tramvajev, trolejbusov, podzemne železnice ipd. sicer izpolnjevalo v lanskem septembru po tisoč intervjuvancev, kakšen gor ali dol, v Sloveniji 1001, v celotni EU pa 28.036.)