V Grosupljem med Romi niso našli politika

Občina Grosuplje trdi, da med Romi ni bilo zanimanja za lokalne volitve, Romi pravijo, da niso vedeli.

Objavljeno
24. september 2014 19.26
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje – Romska skupnost v grosupeljski občini na oktobrskih lokalih volitvah ne bo volila svojega predstavnika za občinski svet. Občinsko vodstvo pravi, da je storilo vse potrebno, da bi volitve bile, a med Romi ni bilo nobenega zanimanja.

Grosupeljska občina spada med 20 lokalnih skupnosti, ki morajo v skladu z zakonom o lokalni samoupravi zagotoviti predstavnika v občinskem svetu. Vendar ta zakon ne določa tudi, kaj storiti, če kandidatov ni. Direktor občinske uprave Dušan Hočevar je povedal, da je občina storila vse potrebno, a se na njihove pozive Romi niso odzvali.

Tajnica občinske volilne komisije Mateja Mušič je za Delo povedala, da so že maja pozvali vsa romska naselja, naj predlagajo kandidate za člane posebne volilne komisije, vendar do roka niso prejeli nobenega predloga. Kljub temu so počakali do seje sveta v začetku junija, a ker predlogov tudi takrat ni bilo, je župan to točko umaknil z dnevnega reda, o čemer so obvestili tudi državno volilno komisijo in službo za lokalno samoupravo.

Junaka niso našli

Miran Komac
z inštituta za narodnostna vprašanja in dober poznavalec romske problematike je za Delo povedal, da Romi v Grosuplju preprosto nimajo kandidata za volitve. Pravi, da sta z dosedanjim romskim svetnikom Elkom Hudorovcem, ki noče več kandidirati, obiskala vsa romska naselja, a njegovega naslednika nista našla.

»Romi v Grosuplju so pravico, ki jim jo daje zakon, kratko malo zapravili. Pomagal sem jim pri ustanovitvi dveh romskih društev, več kakor to pa ne morem storiti,« je povedal Komac in dodal, da so Romi z njegovo pomočjo sredi junija sicer izbrali dva kandidata za članstvo v posebni volilni komisiji, a so mu na občini pojasnili, da so vsi roki že zamujeni.

Ne poznajo postopkov

Glede na to, da je po drugih 19 romskih občinah več kandidatov kakor pred štirimi leti, se predsedniku Zveze Romov Slovenije Jožku Horvatu Mucu postavlja vprašanje, ali so bili grosupeljski Romi zadovoljni s sedanjim občinskim svetnikom in ali je bil koristen za romsko skupnost.

»Ko so si nekateri nabirali poslovne in politične točke, so po Grosuplju hodili razni državni predstavniki ter nekdanji predstavniki Romov, zato se mi zdi zdaj zelo čudno, da od teh ni bilo nikogar, ki bi Romom povedal, kakšni so volilni postopki pred lokalnimi volitvami,« je opozoril Horvat Muc.

Bruno Brajdič iz romskega naselja Oaza, ki je tudi član občinske komisije za spremljanje položaja romske skupnosti, je povedal, da v njihovem naselju ni bil nihče obveščen o volilnih postopkih ter da bo na prihodnjih volitvah zagotovo kandidiral za člana občinskega sveta.

Da niso bili seznanjeni z ničimer, je Brajdiču pritrdila tudi članica iste občinske komisije Cirila Hudorovac iz romskega naselja Smrekec zahod. Elko Hudorovac pa noče biti več občinski svetnik, ker ga njegovi svetniški kolegi menda sploh niso upoštevali.