V Halozah proti bioplinarni, odlagališču in dražjim komunalnim storitvam

Zbora krajanov se je udeležilo 120 občanov, ki so opozarjali, da je občina popustila pred naložbenim načrtom.

Objavljeno
04. december 2013 13.36
fmi_domacija
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Makole – V Dravinjski in Ložniški dolini, pa v dobršnem delu Haloz, je občanom zavrelo. V kraju Ložnica namerava zasebna družba domala sredi vasi zgradititi napravo za biološko razkrajanje organskih snovi, ki jo domačini razumejo kot bioplinarno. Druga iniciativa nasprotuje odlagališču komunalnih odpadkov in čistilni napravi v zaselku Stodrež, treja pa dvigu cen komunalnih storitev.

Krajani Ložnice so prepričani, da jih namerava družba Zepelen z zgradnjo bioplinarne v vaškem jedru prepeljati žejne čez vodo. Investitor Darko Knez, ki bi gradil na zemljišču ženinih staršev, je sicer že pridobil vsa dovoljenja, a občani meni, da je to storil s pretvezami, predvsem pa ob pomoči občine Makole ter državnih ustanov.

Zbora krajanov se je udeležilo 120 občanov, ki so opozarjali, da je občina popustila pred naložbenim načrtom in zasebnimi interesi. Knez pravi, da naprava ne bo v ničemer vplivala na bivanjske razmere sosedov, ti pa opozarjajo na širjenje smradu in celo nevarnosti eksplozije.

Številni očitki letijo na občinsko upravo, ki je sprva soglašala z gradnjo, pozneje pa se je odrekla statusu stranke v postopku. Župan Alojz Gorčenko očitke zavrača in trdi, da so vse postopke izvedli v skladu z zakonodajo in da je grdanjo potrdil občinski svet.

Prav tako nedorečena ostajata ureditev odlagališča komunalnih odpadkov in čistilne naprave v zaselku Sotrdež. Ker jima večina krajanov nasprotuje, je občina izgubila možnost za kandidiranje iz sredstev razvojnega sklada evropske unije ter države, zato bo zdaj breme padlo na pleča občine in davkoplačevalcev. Ti opozarjajo, da je osrednji vzrok za nesoglasja bližina zaselka in da gre za poplavno območje reke Dravinje.

Na zboru krajanov so udeleženci odločno uprli od 100 do 200-odstotnemu povečanju cen komunalnih storitev, ki jih na tem območju opravlja Komunala iz Slovenske Bistrice, zaskrbljeni pa so tudi, kdo bo financiral gradnjo manjših čistilnih naprav.