V hotelu City o generacijskih spremembah

Skupina svetovnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preučevanjem problematike rasti svetovnega prebivalstva, v ljubljanskem hotelu City uradno predstavljajo raziskovalni projekt o odnosih med generacijami.

Objavljeno
19. januar 2007 15.49
Ljubljana – Skupina 40 do 50 svetovnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preučevanjem problematike rasti svetovnega prebivalstva, v hotelu City na tridnevnem srečanju znanstvenikov, predstavnikov vlade in nacionalnih statističnih ustanov, uradno predstavljajo raziskovalni projekt o odnosih med generacijami in spoloma. Sestali so se v okviru tako imenovane Mednarodne delovne skupine programa Odnosi med generacijami in spoloma. Glavni organizator srečanja je enota za aktivnosti prebivalstva pri ekonomski komisiji za evropo pri Združenih narodih. Raziskava bo skušala s statistično primerjalno analizo raziskati spremembe na območju držav skupine tako imenovane ECE regije - Evrope, Kanade, ZDA in Japonske.

Ali je na obzorju "potencialni generacijski konflikt?"

Predstojnica družbeno medicinskega inštituta ZRC SAZU Duška Kneževič Hočevar je za Delo.si povedala, da so osrednji cilji te raziskave: “poglobiti poznavanje in razumevanje rodnostnega obnašanja, temeljnih odnosov v družini ter odnosov med starši in otroci ter partnerski odnosi”. V ospredju nastopajo pogoji za usklajevanje družinskega in poklicnega življenja ter z odnosi med generacijami. Tematika je pereča “zaradi potencialnega generacijskega konflikta, ker je več starih kot mladih ljudi ter kvalitete starega prebivalstva”, je opozorila Hočevarjeva.

Strokovnjaki bodo pripravili obsežno strokovno podlago, podatkovne baze in analize, da bi spodbudili pristojne institucije in raziskovalce za sistematično spremljanje navedene problematike k ukrepanju.