V hotelu Lovec aparmaji, morda tudi mlin

Eden od dveh ilirskobistriških nekdanjih hotelov bo po desetletju propadanja morda res dočakal obnovo.

Objavljeno
11. december 2012 11.00
Hotel Lovec
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Začetek čiščenja notranjosti propadajočega hotela Lovec v središču mesta napoveduje, da se bo Ilirska Bistrica morda kmalu, po dolgem času, poslovila od ene svojih na pol podrtij. Poslopje, zaradi katerega je občinska oblast pred nekaj meseci sprejela odlok, ki lastnikom objektov nalaga obnovo propadajočih objektov v občinskem središču, bo, upajo lastnik, pa tudi številni Bistričani, dočakalo temeljito obnovo.

Lastnik objekta, Mariborčan Drago Kreslin s partnerjem (o katerem še noče govoriti) namreč namerava januarja oddati vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zdaj dvonadstropno zgradbo s približno 600 kvadratnimi metri površin bi dvignil za eno nadstropje in objekt konstrukcijsko utrdil. Po načrtih bo v apartmajih 38 ležišč, dva prestižnejša apartmaja bosta pod streho. »Čista hotelska varianta me ne zanima, ker v Ilirski Bistrici za to ni povpraševanja. Verjetno bomo apartmaje oddajali v zakup po sistemu za daljši čas po nižjih cenah,« je za Delo pojasnil Kreslin.

V pritličju, kjer sta bili prej kuhinja in jedilnica, bodo slaščičarna in kavarna, v načrtih ima tudi gradnjo restavracije oziroma picerije. Vrt pred hotelom bodo preuredili, na vprašanje, ali bodo obnovili tudi mlin in mlinsko kolo na potoku, ob katerem je zgrajen hotel, pa Kreslin odgovarja, da imajo za to dobre zamisli.

Nekdanji bistriški hotel je bil zgrajen v 19. stoletju, v njem pa je do leta 1907 delovala čitalnica. Najprej se je imenoval Ilirija, za časa italijanske okupacije Ristorante Monte Nevoso (Snežnik), po drugi svetovni vojni hotel Zmaga, Mariborčan Drago Kreslin pa je hotel Lovec, ko je bil že v zatonu, kupil leta 2002 od nekdanjega ilirskobistriškega trgovskega in gostinskega podjetja Ilirija, ki so si ga lastniki podajali iz rok v roke. Takrat verjetno niti sam ni dobro vedel, kaj je kupil, saj tudi sam pravi, da je bil pri tem nakupu nekoliko zaveden. Ker pa je hotel, ki leži nasproti občinskega poslopja, tudi potem le propadal, je bil Drago Kreslin tarča številnih očitkov Bistričanov zaradi propadajočega objekta.

Kreslin še noče govoriti niti o ceni prenove hotela Lovec. Vložil del lastnih sredstev, del pa bo vložil partner. Za svoje načrte pravi, da so uresničljivi, če mu bo pri tem pomagala tudi lokalna oblast oziroma če jih ta vsaj ne bo ovirala.