V Iraku zamenjava dveh slovenskih vojakov

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da bosta v Irak odšla dva slovenska vojaka. V bazi Al Rustamija bosta po spremembah v zvezi Nato, zamenjala svoja dva odhajajoča sodelavca.

Objavljeno
23. februar 2007 19.19
Vojaki bodo zamenjali kolege iz prvega kontingenta, ki se vračajo v Slovenijo
Ljubljana/Bagdad - V teh dneh prihaja do rotacije slovenskega kontingenta v Iraku v misiji usposabljanja iraških vojakov, ki jo v Bagdadu izvaja zveza NATO. Kot so danes sporočili z ministrstva za obrambo, pa na četrto rotacijo v bazo Al Rustamija odhajata le dva slovenska vojaka, ki bosta zamenjala sedanji štiričlanski kontingent. Slednji se bodo v Slovenijo vrnili v prihodnjem tednu. Tako sta bili ukinjeni tudi dve od štirih delovnih mest, ki sta jih do sedaj opravljala pripadnika SV, pojasnjujejo na MORS.

Slovenska vlada spremenila lanski sklep zaradi Nata

Kot pojasnjujejo na MORS, je slovenska vlada 26. oktobra lani sicer sprejela sklep o nadaljevanju sodelovanja Slovenske vojske v omenjeni misiji v Iraku za obdobje šestih mesecev z do štirimi slovenskimi vojaki, vendar pa je poveljstvo misije zveze NATO začelo s zmanjševanjem števila osebja iz držav članic zavezništva v tej misiji.

Poveljstvo misije NATO za usposabljanje iraških varnostnih sil v Iraku je z zmanjševanjem osebja iz zavezniških držav začelo, da bi prenesli naloge na pripadnike iraških varnostnih sil, ki so bili izurjeni v prvi rotaciji te misije. Število delovnih mest za pripadnike vojsk zveze NATO držav naj bi postopno zmanjševali do julija letos, prvo fazo zmanjševanja pa so začeli izvajati že v drugi polovici februarja, še pojasnjujejo na MORS.

Četrta rotacija slovenskega kontingenta

Četrto rotacijo slovenskega kontingenta v misiji v Iraku bosta sestavljala en častnik in en podčastnik. V Irak sta iz Neaplja odpotovala v drugi polovici februarja, naloge usposabljanja iraških varnostnih sil pa naj bi začela izvajati zadnje dni v februarju. Častnik bo sodeloval pri načrtovanju logistične zagotovitve, pomoči pri realizaciji pogodb z zunanjimi izvajalci in pomoči pri upravljanju baze. Podčastnik pa bo opravljal naloge na kadrovskem področju, še pojasnjujejo na MORS.