V iskanju več deset milijonov evrov posojil Mateju Raščanu

Morebitne preusmerjevalnice denarnega toka smo našli v Srbiji in na Cipru, v Veliki Britaniji kar tri.

Objavljeno
09. april 2013 00.25
tlo_Kult
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja

Ljubljana – V treh gospodarskih družbah, ki so zdaj v stečaju, prej pa jih je obvladoval in »očistil« Matej Raščan, je ostalo okrog 90 milijonov evrov odprtih terjatev. Medtem je prek orionovske sheme za likvidacijo podjetij že poniknila ena Raščanova družba, druga pa najbrž teče zadnji krog.

Matej Raščan
je konec leta 2004 v Srbiji odprl doslej neznano podjetje M & M Invest, ki se uradno ukvarja s »trgovino s kovinskimi proizvodi, instalacijskim materialom, opremo in orodjem za gretje«. Dobrega pol leta pozneje je postal direktor in prek podjetja Dumas, za katerim se je skrival, tudi edini lastnik Rašice. Pozneje je prek svojega podjetja Monera pokupil še vse deleže Dela Revij in zdaj so vse družbe (razen Dumasa, ki ne obstaja več) v stečaju.

Podjetje M & M Invest je najbrž lupina, namenjena čemu drugemu kot »trgovini s kovinskimi proizvodi«. Od leta 2008 do 2011 namreč ni imelo nobenih prihodkov, ima le približno 1300 evrov ustanovnega kapitala in, sodeč po dostopnih finančnih podatkih, dobrih 90.000 evrov skupnega kapitala. Vse to bi bilo najbrž razmeroma nezanimivo, če ne bi bila lastnica tega podjetja družba MSR Invest s Cipra. Direktor in edini družbenik te ciprske družbe, ki je bila leta 2004 ustanovljena le nekaj mesecev pred M & M Investom, je Matej Raščan. Ustanovni kapital ciprskega podjetja je pičlih 8550 evrov, kar je za tamkajšnjo družbo načelno nepomembno (kapital je celo nekaj tisoč evrov višji, kot smo ga vajeni). Ker je MSR Invest lastnik neposlujočega podjetja v Beogradu, najbrž utegne služiti drugim namenom in bi nemara prav na Cipru kazalo iskati izgubljene milijone, ki so jih kot posojila prejela Raščanova podjetja. Posojila so bila namreč po naših podatkih pogosto prenakazana drugim podjetjem in zgolj v manjši meri porabljena v družbah posojilojemalkah.

Podobno kot s ciprsko je s tremi britanskimi družbami, katerih direktor pa tudi solastnik je Raščan. Tudi glede teh ni jasno, čemu služijo.

Orionizacija Raščanove Rašice končana

Matej Raščan v obdobju (kratke) podjetniške kariere malih in nedelujočih podjetij, ki so pogosto služila za preusmerjanje denarja, ni imel le v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Ta v nasprotju s slovenskimi, ki so bila iz registra izbrisana v sumljivih okoliščinah, še vedno obstajajo.

Ciprska družba MSR Invest, katere direktor in edini lastnik je Matej Raščan, ni edina »izvozna« družba, v kateri je udeležen in ki kljub njegovemu poslovnemu propadu še vedno živi. V Veliki Britaniji obstajajo še tri, izmed katerih je ena sicer že od lani v postopku likvidacije. Vsem trem je skupnih nekaj lastnosti: prvič, nobena ne razpolaga s kakšnim omembe vrednim premoženjem (kar še ne pomeni, da prek nje ne potuje denar), drugič, vse imajo imena, ki namigujejo na vzgojno-izobraževalno dejavnost, in tretjič, v vseh Raščanu delajo družbo isti britanski državljani.

Angleška trojica

Ena izmed teh, Alliance Care & Education, je bila ustanovljena septembra 2005, ko je Raščan že obvladoval Rašico. Solastnik te britanske družbe je Raščan po podatkih uradnega britanskega registra podjetij postal leta 2006, je pa eden izmed treh delničarjev. Druga dva sta 52-letni učitelj Paul Anthony Batty in 39-letni socialni delavec Andreas Decoza, oba sta iz pokrajine Lancashire. Sodeč po letnih poročilih, je podjetje najbolje poslovalo med letoma 2008 in 2010, ko je imelo od 250.000 do 400.000 britanskih funtov premoženja.

Drugo, Excel Care & Education, so Raščan, Batty in Decoza ustanovili decembra 2009, ko so se Raščanu počasi že začeli sesuvati poslovni načrti. Avgusta 2011 je družba pri banki National Westminster v Londonu dobila manjše posojilo, nato je februarja 2012, ker je bila insolventna, sprejela sklep o likvidaciji. Dokumenti britanskega poslovnega registra kažejo, da ima družba približno 170.000 funtov terjatev in da je med drugim dolžna tamkajšnji davkariji in omenjeni banki, največ, 94.000 funtov, pa povezani družbi Alliance Care & Education.

Prestige North Care & Education je najnovejša družba, ki jo je maja 2011 ustanovila angleško-slovenska trojica (Batty, Decoza in Raščan). Poleg njih sta delničarja družbe še 48-letni Neale Rowe in 42-letni Adrian Mark Colerick, ki sta prav tako njena direktorja. Po zadnjem letnem poročilu iz maja leta 2012 je imela družba osem funtov premoženja, kolikor so vredne delnice družbenikov.

Po naših podatkih so navedeni britanski državljani najverjetneje le slamnati solastniki in direktorji vseh treh »vzgojno-izobraževalnih« podjetij, ki se s takšnimi dejavnostmi, kolikor nam je to uspelo preveriti v javno dostopnih podatkih, ne ukvarjajo. Naš klic in tekstovno sporočilo Mateju Raščanu sta ostala neodgovorjena.

Orionizacija

Medtem je bil Raščan dejaven tudi v Srbiji. Potem ko je stečajna upraviteljica Rašice Point preprečila morebitno odtujitev športno-hotelskega kompleksa Rašice na Zlatiboru iz stečajne mase, je Raščan poskrbel za beograjsko Rašico, ki jo je leta 2001 ustanovila Rašica Holding, nato pa je bila junija 2005 s pogodbo o prenosu ustanoviteljstva brezplačno prenesena na Raščanov Dumas.

Čeprav je bil Dumas iz slovenskega registra izbrisan že poleti leta 2007, je bila beograjska Rašica še do decembra lani v njegovi lasti, takrat pa jo je prevzela družba Capital Market Invest iz Beograda. Ta je na papirju v lasti srbskega državljana Milutina Dobrilovića, a po doslej zbranih podatkih je Dobrilović najbrž le paravan za Raščana. Konec letošnjega februarja je direktorja Raščana zamenjal hrvaški državljan, 56-letni Mate Ćutuk, ki je čez nekaj tednov prevzel še Capital Market Invest.

Ćutuka je mogoče najti na seznamu dolžnikov hrvaške davkarije (110.000 kun dolga), bolj pomenljivo pa je dejstvo, da je prav on na začetku marca postal direktor britanske družbe Newlington Investments, katere lastnica je takrat postala družba Alpha Business Group iz ameriške davčne oaze Delaware. S tem je bila, kot kaže, sklenjena tudi orionizacija (»reševanje« zadolženih podjetij po shemi za likvidacijo podjetij, ki jo vodijo nekdanji akter afere Orion) Raščanove naložbe v Rašico. Poleti leta 2011 je namreč prav orionovsko podjetje prevzelo večinski delež Rašice Invest, ki jo je ustanovila Rašica Point in na katero je Raščan prenesel del Rašičinega premoženja. Rašica Invest je danes iz registra izbrisana, zaloge Rašice pa po naših informacijah v Zgornjih Gameljnah prodaja orionovska operativka.