V Iskraemecu nov sindikat

Zaradi povečanja izgube v Iskraemecu in nevarnosti, da bi to vodilo v odpuščanje delavcev, se je Konfederacija sindikatov KS 90 Slovenije na pobudo zaposlenih odločila v Iskraemecu ustanoviti nov sindikat.

Objavljeno
09. januar 2007 16.44
Kranj - Zaradi povečanja izgube v Iskraemecu in nevarnosti, da bi to vodilo v odpuščanje delavcev, se je Konfederacija sindikatov (KS) 90 Slovenije na pobudo zaposlenih odločila v Iskraemecu ustanoviti nov sindikat. "Za zaščito interesov delavcev, smo se nekateri določili, da je koristno ustanoviti še en sindikat, ki bo manj obremenjeno deloval v podjetju in bolj učinkovito ščitil delavske interese," je danes sporočil predsednik novoustanovljenega sindikata Bojan Pirc.

Izboljšanje sindikalnega dela v podjetju

"S sindikatom želimo izboljšati sindikalno delo in ponuditi zaposlenim v Iskraemecu možnost njihovega vključevanja in sodelovanja v sindikalnem gibanju še enega sindikata, ki je preko svoje organizacijske mreže pripravljen zaščititi njihove pravice in interese," je zagotovila zaupnica za Gorenjsko regijo KS 90 Jelica Kostadinova. Ob tem je obljubila, da bodo storili vse, kar je mogoče, za zaščito pravic delavcev za reševanje nastalih težav. Pirc je dodal, da je namen novega sindikata vzpostaviti dialog z svetom delavcev, upravo in nadzornim svetom.

Delavci so do sedaj zaupali upravi, da je sposobna sanirati podjetje s pomočjo države, vendar to upanje počasi plahni, je prepričan Pirc. Računa pa na dialog med sindikatom in upravo, tako da bodo informacije poslovnega značaja dostopne tudi sindikalistom. "V nasprotnem primeru bomo pač prisiljeni uporabljati metode sindikalnega boja," je opozoril.

Novoustanovljeni sindikat podpirajo že številni delavcev, v sindikatu pa so ob tem začutili njihovo zaskrbljenost za usodo podjetja in svojo socialno varnost. Pri reševanju nastale situacije v sindikatu računajo tudi na podporo gorenjskih državnozborskih poslancev in županov.

V Iskraemecu je zaposlenih okrog 1400 ljudi, ki s svojimi družinami predstavljajo pomembno število socialno groženega prebivalstva, je opozoril Pirc. Pri tem je poudaril, da je nesprejemljivo, da nekoč dobro podjetje, zaradi poslovne politike lahko pride v stečaj.