V Italiji prvič dvojezični obrazci za plačevanje davkov

Z januarjem so Slovenci v Italiji dobili dvojezične obrazce in položnice za plačevanje davkov in vrsto uradnih prošenj in izjav.

Objavljeno
28. januar 2007 13.35
Miloš Budin, slovenski senator v italijanskem parlamentu iz vrst Levih demokratov
Trst/Gorica - Z januarjem so Slovenci v Italiji dobili dvojezične obrazce in položnice za plačevanje davkov in vrsto uradnih prošenj in izjav. S tem so italijanske oblasti manjšini končno priznale pravico do enakopravnosti jezika na tem področju odnosov z italijansko upravo, je v sporočilu za javnost zapisal svetnik slovenske narodnosti v goriškem občinskem svetu Aleš Waltritsch. Ob tem je dodal, da je v zadnjem času vedno več pozitivnih odgovorov na prizadevanja za uveljavitev pravic Slovencev v Italiji.

Waltritsch, ki v goriškem občinskem svetu vodi svetniško skupino Demokratične levice za evropsko Gorico, je v sporočilu za javnost tudi dodal, da ima slovenska manjšina sicer že vrsto let na voljo obrazce za davčno prijavo v slovenskem jeziku, vendar pa še nikoli ni imela dvojezičnih obrazcev oziroma poštnih položnic za plačevanje davkov in dajatev, kot so na primer davki na vladne koncesije, šolske takse in drugo.

Obrazci na spletni strani agencije za prihodke

Obrazcev oziroma položnic zaenkrat še ni mogoče dobiti v poštnih uradih, ampak samo na spletni strani agencije za prihodke, ki je v Italiji pristojna za pobiranje davkov.

Po mnenju Waltritscha ni slučajno, da se precej stvari za Slovence v Italiji pozitivno premika prav v trenutku, ko je slovenska manjšina sestavni in priznani del italijanske vlade, v kateri prvič sedi tudi Slovenec, podtajnik pri ministrstvu za evropske zadeve in zunanjo trgovino Miloš Budin.