V Izoli in Piranu ponovno opozorilna sirena

Težave z visokim plimovanjem so imeli že v nedeljo in ponedeljek, a večje škode poplavljanje morja ni povzročilo.

Objavljeno
24. december 2019 07.42
Posodobljeno
24. december 2019 11.36
Poplavljanje morja na slovenski obali. FOTO: Janez Kočar
P. V., STA
P. V., STA
Prebivalce Izole in Pirana je danes ponovno prebudila opozorilna sirena. Regijski center za obveščanje Koper je namreč zaradi visokega plimovanja morja v obeh obalnih krajih sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorila za nevarnost, so sporočili s koprske izpostave centra za obveščanje.

Agencija RS za okolje je za današnje jutro sicer razglasila drugo najvišjo stopnjo ogroženosti oz. oranžni alarm. Po napovedih naj bi morje poplavljalo še do 10. ure, in sicer v višini okoli 30 centimetrov.



Težave z visokim plimovanjem so v Piranu imeli že v nedeljo in ponedeljek, a večje škode poplavljanje morja ni povzročilo. Tudi danes visoka plina ni povzročila hujših posledic.


image
Poplavljanje morja na slovenski obali. FOTO: Janez Kočar

 

V Benetkah bodo božič pričakali ob visoki plimi


Tudi v Benetkah so se v jutranjih urah znova oglasile sirene. Že v nedeljo so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa namerili več kot 120 centimetrov visoko vodo.

Mesto na vodi sicer še vedno okreva po hudih novembrskih poplavah, ki so povzročile veliko gmotno škodo. 12. novembra je gladina morja dosegla skorajda rekordnih 187 centimetrov in je bila najvišja v zadnjih 33 letih.

Vsakršna plima, ki v Benetkah preseže 140 centimetrov, velja za izredno. Morje sicer začne poplavljati mesto pri preseženih 100 centimetrih nad običajno gladino.

image
Že v nedeljo so v Benetkah namerili več kot 120 centimetrov visoko vodo. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters