V Izoli se bodo spomnili 70. obletnice potopitve Rexa

Parnik so splovili leta 1931, med letoma 1933 in 1935 pa je bil nosilec modrega traka za najhitrejšo plovbo čez Atlantik.

Objavljeno
08. september 2014 12.05
*suligoj*Galerija Rex Izola
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Izola − Na današnji dan pred 70 leti so zavezniki med Izolo in Koprom potopili potniško ladjo Rex, ponos italijanskega ladjarstva in nosilko modrega traka za najhitrejšo plovbo čez Atlantik. Pri tej priložnosti bodo v Izoli predstavili knjigo Mitje Lamuta Parniki Jadrana na razglednicah in priložnostni poštni žig.

Po predstavitvi knjige v Muzeju Parenzana bo v Wine Bar Manzioli na vrsti še večerni klepet z zanimivimi Izolani, na katerem bodo gostili Marjana Kralja, ki je življenje posvetil Rexu in vsemu v zvezi z ladjo. Ta je bila, kot so zapisali na izolski občini, v tridesetih letih prejšnjega stoletja najmodernejša in najhitrejša potniška ladja na svetu.

Rex so splovili leta 1931 v Genovi, med letoma 1933 in 1935 pa je bil nosilec modrega traka za najhitrejšo plovbo čez Atlantik, potem ko je razdaljo med Gibraltarjem in New Yorkom pokril s povprečno potovalno hitrostjo 28,92 vozla. Ladja je bila dolga 268 metrov in je poleg 900 članov posadke lahko sprejela več kot 2000 potnikov.

Rex je med drugo svetovno vojno služil prevozu ranjencev. Proti koncu vojne, 5. septembra 1944, so ga privlekli v Koprski zaliv, kjer pa je nasedel. Medtem ko je prazen čakal nadaljnjih dogodkov, so ga 8. septembra začela raketirati britanska letala.