Stanovnik o izdajalcih

»Primorska je nabirala energije odpora v ponižanji in trpljenju, ko so ognjeni zublji uničevali simbol slovenstva v Trstu – Narodni dom.«

Objavljeno
13. september 2014 15.09
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Izola - »Primorska je nabirala energije odpora v ponižanju in trpljenju: ko so ognjeni zublji uničevali simbol slovenstva v Trstu, Narodni dom, ko so na Bazovici streljali Tigrove junake, ko je Gentile prepovedal 320 slovenskih šol, učitelje pa razgnal po svetu. Ko pa je Italija kapitulirala, je ta nabrana energija s spontano silo udarila na dan,« je na današnji proslavi ob 67-letnici priključitve Primorske k matični domovini poudaril čast­ni predsednik ZZB za vred­note NOB Janez Stanovnik.

»Ustvarila se je goriška fronta, v strelskih jarkih, ki so tam ostali od soške fronte iz prve svetovne vojne, so se zbirali partizanke in partizani, ki so dotedanjemu okupatorju vzeli orožje iz rok. V Kobaridu so razglasili prvo slovensko republiko, na Vogrskem je oče Čedermacev France Bevk kot predsednik slovenskega narodnoosvobodilnega sveta oklical priključitev Primorske k matični domovini. V zgolj štirih dneh zatem se je nad Lokvami zbralo 175 demokratično izbranih delegatov iz vse Primorske in to odločitev pokrajinskega sveta tudi potrdilo,« je zgodovinske dogodke pred 67 leti orisal Janez Stanovnik.

Dejal je, da je bil tako dosežen stoletni cilj slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja o združeni Sloveniji. »Dobili smo temeljni kamen slovenske države,« je poudaril slavnostni govornik proslave v Izoli. Med drugim je omenil letošnjo 70-letnico izkrcanja zaveznikov v Normandiji, kamor so povabili tudi slovenske veterane. »Od veličastne prireditve mi je v spominu najbolj ostal prizor, ko sta si francoski in nemški veteran segla v roke in se objela.« To je bilo po njegovih besedah mogoče zato, ker je Nemčija sprejela načela in vrednote zaveznikov. »To so tudi naše vrednote, vrednote narodov narodnoosvobodilnega boja,« je poudaril Stanovnik, ki se je dotaknil še razmer v Sloveniji in spomnil na Dantejeve besede v Božanski komediji ob ogledu narodnih izdajalcev: »Ne oziraj se na njih, ampak glej in hodi naprej ...«

Igor Kolenc, župan Izole, je opozoril, da so Primorci pred 67 leti in še pred tem brez oklevanja, brez preračunavanja, brez oziranja na morebitne posledice složno naredili vse, »da smo mi danes lahko tukaj in da lahko zaznamujemo ta pomembni dan naše zgodovine«. To dejanje bi moralo biti po Kolenčevem mnenju ljudem v poduk in vodilo, da lahko le odnos, ki temelji na sodelovanju, pripelje do dobrih rezultatov. »Državljani in državljanke smo lahko upravičeno zaskrbljeni nad dogajanjem v državi,« je dejal in opomnil na vse večjo družbeno neenakost, nato pa pozval, da se v vse pore družbenega življenja, predvsem pa v politiko, vrne odgovornost. »Ljudje pričakujejo večjo odgovornost zdaj in takoj,« je poudaril.

V Izolo je danes prišlo več tisoč ljudi, med gosti prireditve so bili tudi predsednik države Borut Pahor, nekdanji predsednik države Milan Kučan, predsed­nik državnega zbora Milan Brglez, več ministrov in poslancev ter županov primorskih občin. Priključitev Primorske k matični domovini sicer praznujemo 15. septembra, od leta 2006 je tudi državni praznik.