Pri javnih blagajnah brezplačno plačevanje računov

Uvedbe osnovnih bančnih računov ne bo, v nekaterih slovenskih občinah brezplačno plačevanje računov

Objavljeno
02. november 2011 16.02
Posodobljeno
03. november 2011 09.30
Li.K.
Li.K.

LJUBLJANA – Evropska komisija je opustila načrt uvedbe zakonodaje, ki bi potrošnikom zagotovila pravico do osnovnega bančnega računa. »Potrošniške organizacije smo zelo skeptične do načrta, da bi namesto zakona uvedli prostovoljni bančni kodeks. V preteklosti se je namreč že večkrat pokazalo, da se banke uspešno izogibajo izpolnjevanju prostovoljnih zahtev,« so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Kar 30 milijonov potrošnikov v Evropski uniji namreč nima dostopa do bančnega računa, še več pa se jih sooča s finančnimi težavami zaradi visokih stroškov, ki jih njihova banka zaračunava za izvajanje osnovnih storitev.

Brezplačno plačevanje računov

Tisti, ki bi se radi izognili visokim stroškom plačevanja položnic, naj se v svoji občini pozanimajo o obstoju javne ali mestne blagajne, še pravijo pri ZPS. Nekaj slovenskih občin potrošnikom uspešno ponuja brezplačno gotovinsko plačevanje računov javnih storitev pa tudi plačevanje računov nekaterih drugih podjetij.

V Belgiji račun za 14 evrov na leto

Ljudje brez bančnega računa imajo težave pri iskanju službe, pri plačilu svojih obveznosti in prejemanju socialne pomoči. Evropska komisija je nameravala opisane težave odpraviti z uvedbo osnovnega bančnega računa, ki bi ga morala potrošniku ponujati vsaka banka. Tak račun bi vseboval osnovne plačilne storitve in omogočal možnost internetnega dostopa. Potrošnik pa bi zanj plačeval samo stroške, ki bi jih imela banka z njegovim upravljanjem. Tako pravilo na primer že obstaja v Belgiji, kjer je najvišja cena za letno poslovanje z računom zakonsko določena – trenutno je okrog 14 evrov.