V Karlovici partizani in domobranci na skupnem obeležju

Velikolaški župan Anton Zakrajšek je prepričan, da gre za pietetno dejanje in ne za rehabilitacijo domobranstva. Protest borcev.

Objavljeno
05. julij 2015 22.32
Sprava
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Karlovica, Velike Lašče - Danes so v Karlovici v občini Velike Lašče slovesno odkrili spominske plošče padlim borcem NOB, domobrancem in žrtvam povojnega nasilja. Vodstvo ZZB NOV je dogodek že obsodilo. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Spominske plošče padlim partizanom so bile do energetske sanacije leta 2013 pritrjene na objektu stare šole, v katerem zadnja leta poteka predšolska vzgoja. Zaradi gradbenih del so jih potem odstranili, zdaj pa so jih namestili na skupno obeležje z ostalimi med vojno in po njej umrlimi sokrajani. Pobudnik tega pietetnega dejanja, kakor pravi velikolaški župan Anton Zakrajšek (SDS), je občina, saj je tamkajšnji občinski svet z veliko večino sprejel tako odločitev, le en glas je bil proti.

Poslušali so isti zvon, v gostilni skupaj prepevali ...

»Od Zavoda za varstvo kulturne dediščine smo pridobili potrebno soglasje. Nas je predvsem vodilo spoštovanje do umrlih, ki si ga zaslužijo vsi naši krajani. Nekoč so skupaj obiskovali isto šolo, k molitvi jih je klical isti zvon, skupaj so zapeli v isti gostilni,« je med drugim zapisano na vabilu, ki ga je podpisal župan Zakrajšek in s katerim je na prireditev vabil prebivalce 20 vasi. Domačin, ki ne želi biti imenovan, se je ob prebiranju vabila vprašal, kdaj so se fantje v gostilni tako skregali, da so se eni borili proti okupatorji, drugi pa so z njimi sodelovali.

Na spominskem zidu so pritrjene table z imeni partizanov in imena civilnih žrtev ter internirancev, na drugi strani istega zidu, ki jih deli Trubarjev citat Lubi Slovenci, pa imena domobrancev in po vojni pobitih krajanov iz bližnjih vasi.
Na vprašanje, ali gre v tem primeru za rehabilitacijo domobranstva, je Zakrajšek za spletno Delo povedal: »Ne, kje pa. Prireditev je internega značaja in nanjo nismo vabili političnih strank, le prebivalce okoliških vasi in predsednika Pahorja«.

Pahor: Pri nas je potekala bratomorna vojna

Pahor je množici navzočih na prireditvi med drugim povedal, da se županu Zakrajšku za svoje plemenito dejanje ni treba nikomur opravičevati. »Ta dogodek ima vsedržavni značaj, ker je to nekaj plemenitega in dobrega, kar nas dela bolj humane in bolj človeške,« je dejal Pahor in razodel, da se med svetovno morijo ni bil zgolj boj proti okupatorju, ampak je pri nas potekala tudi bratomorna vojna. Zavzel se je za strpnost in razumevanje. Po njegovem prepričanju smo Slovenci vse grozote vojne znali odpustiti italijanskim, nemškim in madžarskim okupatorjem, le brat bratu tega ni storil nikoli.

Poskus revizije zgodovine

Predsednik velikolaškega društva za ohranjanje izročil NOB Srečko Knafelc je prepričan, da gre za poskus revizije zgodovine in za izenačevanje borbe proti okupatorju s kolaboracijo.

Predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek je za spletno Delo izrazil ogorčenje, saj gre v tem primeru za nesprejemljivo dejanje, ki ne bo ostalo brez posledic.

»To je najhujša žalitev žrtev fašističnega nasilja. Žrtve in zločinci ne sodijo na isto obeležje,« je prepričan Turnšek, saj imena kolaborantov že zelo dolgo »krasijo območja cerkva«, čemur ZZB nikoli ni nasprotovala. Doslej je 22 svojcev pobitih partizanov podpisalo peticijo, v kateri odločno nasprotujejo takemu početju tamkajšnjega občinskega vodstva. Turnšek je prepričan, da bodo morali organizatorji ploščo z napisi partizanov zagotovo odstraniti. Zveza borcev je pred današnjo prireditvijo pisno opozorila predsednika Pahorja naj ne hodi v Karlovico, ker da gre v tem primeru za vse kaj drugega kot za spravno slovesnost, a jih ni poslušal.

Na prireditvi s priložnostnim kulturnim programom sta potomca tretje generacije enih in drugih prebirala pesmi Karla Destovnika Kajuha in Franca Balantiča ter nato pred skupno obeležje prižgala še svečki.