V Kočevju odprli vrtčevsko enoto Brlogec

V mestu ob Rinži ne bo več težav z vpisom otrok v vrtec.

Objavljeno
11. junij 2014 13.15
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje − »Po nekaj letih bo letos prvič, da bomo septembra v vrtec sprejeli vse otroke, ki izpolnjujejo starostni pogoj,« pravi Irena Robič, ravnateljica Vrtca Kočevje, ki ga obiskuje 610 otrok.


Razlog za to je odprtje vrtčevske enote Brlogec v prostorih Srednje šole Kočevje, ki so jo nedolgo tega spet odprli. V enoti Brlogec je po novem prostora za 61 otrok.


Obnavljali novo vrtčevsko enoto


Pred dobim letom in pol, junija 2012, so v stavbi Srednje šole Kočevje odprli vrtčevsko enoto Brlogec z tremi igralnicami, kjer so lahko sprejeli 42 otrok. Občina Kočevje je takrat za ureditev prostorov namenila pol milijona evrov, a so otroci te prostore obiskovali kratek čas, saj je konec decembra 2012 stavba pogorela.


»Zdaj smo za rekonstrukcijo teh prostorov namenili 120.000 evrov, s tem da smo uredili eno igralnico več in bomo tako vsem otrokom v občini zagotovili obiskovanje vrtca,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič.


Po sedajih podatkih bo v prihodnjem šolskem letu v Vrtcu Kočevje podobno število otrok kot letos − 610. Razdeljeni so v sedem enot − štiri so v Kočevju in po ena v Kočevski Reki, Stari Cerkvi in Livoldu. »V prihodnjih letih večjega števila otrok ne pričakujemo,« pravi Robičeva, ki ocenjuje, da se bo verjetno v nekaj letih število rojstev celo zmanjšalo.


Jeseni nadaljujejo s projektom z Romi


Posebno pozornost pa bodo v Vrtcu Kočevje namenili romskim otrokom. Lani in predlanskim so za starejše vrtčevske otroke organizirali poseben program, s katerim so romske otroke pripravili na vstop v šolo. Posebnost tega programa je bila v tem, da so odšli v romsko naselje in imeli tam delavnice.


»Menda smo edini v Sloveniji, ki smo delali na tak način,« pravi Robičeva. V naselju so imeli po dve skupini, tako da so bili v eni starši, v drugi pa otroci. V prvem letu so se srečevali dvakrat tedensko, lani enkrat.


»Prvotno smo načrtovali, da bomo delali predvsem s starejšimi otroki, a se je potem izkazalo, da na take dogodke pride vsa družina, tako da smo program prilagodili in vanj vključili tudi mlajše otroke in seveda starše,« pravi Irena Robič.


Program, ki je namenjen predvsem socializaciji, bodo letos nadaljevali, saj so uspeli na razpisu Pedagoškega inštituta in pridobili določena sredstva. Podrobnejša vsebina programa bo določena med počitnicami, tako da bodo jeseni začeli srečanja.


Podatkov, kako je bil projekt v zadnjih dveh letih uspešen, v Vrtcu Kočevje nimajo.