V Kopru prenovili pristanišče, zdaj imajo težave ribiči

Težavo bodo zdaj poskušali rešiti v obojestransko korist s pontoni ali plavajočim pomolom.

Objavljeno
06. januar 2014 15.49
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Koper - Težave nekaterih ribičev, ki imajo po obnovi ribiškega pristanišča v Kopru otežen vstop in izstop s plovil, bodo na občini poskušali rešiti s pontoni ali plavajočim pomolom. Ob tem na občini poudarjajo, da so se za zvišanje obale odločili zaradi poplavne ogroženosti, pri čemer so s projektom obnove seznanili tudi ribiče, ki so z njim soglašali.

Po nedavnem slavnostnem odprtju obnovljenega ribiškega pristanišča v Kopru so nekateri mediji poročali o težavah zlasti manjših ribiških plovil. Da je z dvigom obale pristanišča za dobrega pol metra za nekatere ribiče nastal problem oteženega vstopa in izstopa iz svojih plovil, priznavajo tudi na Mestni občini Koper (MOK).

Pripombe ribičev upoštevali, težave ostajajo

Težavo bodo zdaj poskušali rešiti v obojestransko korist s pontoni ali plavajočim pomolom, so za STA zagotovili na občini. Ob tem pa so spomnili, da so investicijo v ribiško pristanišče izvedli skladno s projektom, s katerim so seznanili tudi ribiče, ti pa so s projektom soglašali. Lokalna skupnost je v posameznih fazah tudi upoštevala pripombe ribičev, za zvišanje obale pa so se odločili »predvsem zato, ker smo s tem rešili ogroženost mestnega jedra od številnih poplav, ki jih povzroči plimovanje«.

Zasnova rekonstrukcije pristanišča na način, da bo objekt prenesel najneugodnejše vplive z morske strani in zagotavljal poplavno varnost objekta v primeru ekstremnega plimovanja, pa je bil tudi pogoj, ki ga je zahtevalo ministrstvo za okolje in prostor, so še poudarili na MOK.

Za 3,63 milijona evrov vredno investicijo so sicer uspeli pridobiti okoli dva milijona evrov nepovratnih sredstev iz naslova evropskega ribiškega sklada, razliko pa je prispevala občina. Naložba po njihovih besedah zagotavlja predvsem boljšo poplavno varnost in nemoteno opravljanje ribiške dejavnosti, dela pa so zajemala tudi tlakovanje celotne površine in ureditev ribiških prostorov v neposredni bližini, tik ob pomolu pa je bila postavljena še vsa potrebno oprema za ribiče.