V Kopru so se povezali z Moskvo

Sporazum med univerzama in izmenjava podiplomskih študentov kot »impulz za krepitev sodelovanja med državama«.

Objavljeno
07. oktober 2014 20.44
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Cilj je, da bi se diplomanti naše fakultete lahko vpisali na podiplomski študij v Moskvi in nasprotno, da bi ruski diplomiranci državne ekonomske fakultete v Moskvi nadaljevali podiplomski študij pri nas. Zagotovili bi tudi ustrezno medsebojno priznavanje diplom,« o sodelovanju z Moskvo pravi Matjaž Novak, dekan koprske Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Matjaž Novak je pred nekaj dnevi na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi z akademikom Aleksandrom D. Nekipelovom, dekanom Moscow School of Economics (z državne Univerze Lomonosov) in podpredsednikom Ruske akademije znanosti podpisal sporazum o sodelovanju na področju znanstvenega dela, izobraževanja, izmenjave študentov, profesorjev in gradnje skupnega gospodarskega omrežja.

Prvi rezultat sodelovanja bo skupna akademija 26. novembra v Kopru, kjer bodo predstavili izhodišča za sodelovanje dveh fakultet. »Kolikor vem, je to prvo takšno sodelovanje slovenske univerze z ugledno moskovsko univerzo. Zanj smo se odločili zaradi njenih referenc in povezav s pomembnim delom ruskega gospodarstva. V njihovem svetu zaupnikov sedijo predstavniki uglednih ruskih družb, kot so Transneft JSC, Basic Element Company, Gazprombank, ruske banke in vrsta drugih,« je pojasnil Novak.

Gostujoči profesorji

Dejal je, da je interes po sodelovanju obojestranski, saj je program obeh fakultet dopolnjujoč, in ne konkurenčen. Medtem ko na ruski fakulteti prevladuje znanstveni in analitični pristop k študiju ekonomske teorije, so v Kopru usmerjeni bolj v uporabno znanje na področju upravljanja gospodarskih družb. Novak je dejal, da bi čim prej radi predavanja obogatili z nastopi gostujočih profesorjev iz Moskve in s poletnimi šolami. Končni cilj pa je po njegovem priprava posebnega podiplomskega študija za ruske študente, ki jih zanima evropsko gospodarsko okolje, in za slovenske in druge iz regije, ki jih zanima rusko ekonomsko okolje. Novaka pravi, da so se v Moskvi za sodelovanje s Koprom odločili zaradi njihovih referenc na področju matematike.

Dobrodošla ponudba

Slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo je povezovanje univerz ocenil kot dobrodošel impulz za krepitev sodelovanja na področju znanosti, izobraževanja in gospodarstva.

Boris Biček, direktor agencije Renee, ki k nam pripelje večino ruskih turistov, je povedal, da imajo v podjetju sedem zaposlenih, ki so študirali v Rusiji. »Študij jim daje izjemno izhodišče za lažje razumevanje in poslovanje z ruskim trgom. Brez tega znanja ne bi bili tako učinkoviti. Zato so lahko poslovneži, ki vidijo ambicije na ruskem trgu, več kot le veseli takšne izobraževalne pobude.«