V kotlu TET zgorele zadnje tone zemlje, ki ni nikoli rodila

Z deponije premoga Lakonca so v TET po 210 letih odpremili zadnjih 3000 ton zasavskega premoga.

Objavljeno
06. december 2013 22.54
Slovenija, Trbovlje, 13.Maj2011, Termoelektrarna Trbovlje. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Z deponije premoga v Lakonci so po transportnem sistemu do trboveljske Termoelektrarne (TET) odpremili še zadnjih 3000 od 120 milijonov ton rude, nakopane v zasavskih jamah v 250 letih. Od nekoč cenjenega rudnega bogastva bo v vsega nekaj urah ostalo zgolj nekaj sto kilogramov pepela. Za zanamce in nove hude čase nedrja zasavsko-posavske sinklinale hranijo še 70 milijonov ton zalog.

Tehnični direktor TET Aleš Gerčar je s 3000-tonske kopice črne gmote, ki je v resnici klasificirana kot rjava, vzel nekaj prgišč in z njimi napolnil stekleno embalažo. Zadnje vzorce zasavskega premoga je simbolično predal direktorjema TET Francu Blazneku in Rudnika Trbovlje-Hrastnik v zapiranju Bojanu Jelenu. Od zadnjega "zasavca" so se poslovili brez ceremonij.

Leta 1968, ko so letno proizvodnjo električne energije v Jugoslaviji šteli v 20 milijardah kilovatnih ur, je prišel trak v sedanjo TET 2 prerezat sam Kiro Gligorov, tedaj podpredsednik zveznega izvršnega sveta. Tokrat v Lakonco ni bilo nikogar z "vrha". Država se o svojem zadnjem rjavem premogovniku že dolgo pogovarja le v negativnem kontekstu milijonskih izgub in dolgov ter zapiranja jam - brez denarja.

Za to, da bo imelo slabih 300 "knapov" plače vsaj do februarja, so načeli 2,5-milijonski likvidnostni del državnega "budžeta" za zapiralna dela v letu 2014 ... V zadnjih mesecih je država, lastnica, ki je vselej "vestno" spremljala poslovne odločitve v RTH, zaradi suma oškodovanja in nevestnega poslovanja v Rudnik poslala posebno revizijo. Sod o rezultatih molči. Če se sumi potrdijo, je iz RTH samo v zadnjih petih letih izginilo za več kot milijon evrov - znesek, ki ga bodo morali v kratkem najti za prezaposlitev 50 "knapov". RTH delodajalcem za enega za dve leti ponuja 22.900 evrov ...

Prve "štuke kolma" so v Lakonci uradno začeli kopati leta 1804. V njej so se leta 2013 od zadnjih "zrn" tudi poslovili - v najožjem "družinskem" krogu. Na zadnjo pot je rudo naložil stroj, izdelan v trboveljski strojni tovarni, ki je tudi že - pokojna. Prihodnje leto bo 210 let, kar je odvetnik Franc Maurer začel izkoriščati črno zemljo, ki, glej čudo!, ne rodi, nekakšen gorljivi kamen. Dve stoletji je ta kamen krojil usodo Zasavju, dal delo več deset tisočim družinam. Samo v zadnjih 50 letih ga je v kotlu TET 2 zgorelo prek 24 milijonov ton. Iz 300.000 ton vseh premogov na Lakonci je TET letos proizvedla vsega 470 gigavatnih ur energije.

Zasavske jame so doživele že nekaj kalvarij - in vse preživele. Oblast se je zasavskih knapov, kadar so zagrozili s štrajkom, bala "ko' hudič križa". Poskrbeli so za prvi štrajk v povojni Jugoslaviji (1957) in tudi za zadnjega (1990) v protest, ker je vlada napovedala zapiranje jam. Zdaj ne štrajkajo več. In tudi oblast se jih ne boji. Upanje, da bo rudnik preživel tudi tokrat s selitvijo proizvodnje v še neizkoriščeni sloj bivše jame Hrastnik med koto +50 in - 60 z imenom Brnica, je na najnižji točki v 200-letnem obstoju. Brnica skriva 6,25 milijona ton zalog - dovolj do leta 2033 in za sto delovnih mest. A zanje se navdušuje le Zasavje, država ne.

Z zadnjimi tonami zasavskega premoga pa se ne poslavlja tudi proizvodnja električne energije iz tega bazena. Od Holdinga Slovenskih elektrarn, večinskega lastnika, je TET dobila ustno zagotovilo, da bo v prvih treh mesecih 2014 v sistem še lahko prodala 200 gigavatnih ur elektrike. Kar v TET štejejo za uspeh. V planu za leto 2014 je namreč HSE čeznje prvotno naredil križ. Tri mesece leta 2014 bo torej država še šla na roko TET, po tem datutu je za Savo pričakovati novega lastnika. V TET računajo na - Rusa.

Od danes bo v Zasavju gorel energent iz šaleškega bazena - velenjski lignit skupaj z uvoženim češkim premogom, ki pa ga v Lakonci počasi že tudi primanjkuje. Nadomeščajo ga s testnimi količinami ruskega premoga - za zdaj uspešno. Iz Rusije prihaja tudi doslej edini interesent za nakup TET: Oleg Burlakov. Zaradi zemljišč, na katerih stojijo vitalni objekti TET, a niso v njeni lasti, temveč v lasti RTH, so se pogajanja med njim in HSE zavlekla. Na rudniški zemlji stoji tudi Lakonca, kraj, kjer so našli prvega in se poslovili od zadnjega "zasavca".