V Kovačnici se bodo iskrile podjetniške zamisli

Od jutri tudi v Kranju prostor za sodelo oziroma podporo ustvarjalnosti in inovacijam.

Objavljeno
19. november 2015 18.14
Kovačnica
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V nekdanji trgovski šoli na Župančičevi 22 v Kranju bodo nocoj odprli Kovačnico, prostor za razvoj podjetniških idej in ustvarjalnosti. V njej bodo od jutri, 20. novembra, naprej lahko zainteresirani mladi dobivali in izmenjavali informacije, kako naj uresničujejo svoje zamisli, se povezovali z izkušenejšimi podjetniki, delali in se tudi družili.

Eden izmed glavnih ciljev vzpostavitve Kovačnice je zmanjšati brezposelnost zlasti med mladimi." Tu so zagotovljene osnovne razmere za delo: ogrevan prostor, brezžični internet, elektrika, mladi bodo tu lahko v pogovoru z izkušenejšimi in mentorji dobivali nasvete ... Kovačnica jim bo omogočila, da začnejo posel ... Kranj potrebuje svežo kri, pogumne mlade, tudi gospodarstvo in industrija potrebujeta izobražen kader," je pred odprtjem dejal kranjski župan Boštjan Trilar.

Zagon Kovačnice z 11.000 evri omogoča Mestna občina Kranj, v prihodnjem letu bo za njeno delovanje namenila 20.000 evrov. Nato se bodo proračunska sredstva zmanjševala, saj naj bi se t. i. coworking prostor v čim večji meri financiral sam.

Domen Dolenc, ki je zaenkrat kot vodja oziroma mentor Kovačnice edini zaposlen v njej, je pojasnil, da bodo do novega leta aktivnosti brezplačne, nato bo mogoče najeti svoj delovni prostor oziroma mizo ali sejno sobo. Trenutno je v Kovačnici na voljo 20 miz.

Franja Gabrovšek Schmidt iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj, ki je skupaj z občino pripomogla k vzpostavitvi Kovačnice, je povedala, da je coworking oziroma sodelo svetovni fenomen, ki je v zadnjih letih doživel neverjeten razcvet.

"Tak način dela samozaposlenim in drugim omogoča, da si občasno ali stalno delijo delovno okolje. Njegove prednosti so ustvarjalno sodelovanje, odprta komunikacija in mreženje," je dejala. Povpraševanja po takih pisarnah je vedno več, BSC Kranj jih načrtuje še več in tudi povezovanje z že obstoječima, to sta Lokomotiva v Škofji Loki in podjetniški inkubator na Jesenicah.