V kranjski porodnišnici na okopih

Zaposleni proti pred kratkim imenovani v. d. direktorice Poloni Podnar, ki pravi, da so očitki neargumentirani.

Objavljeno
10. maj 2017 00.52
Polona Podnar
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Odnosi med zaposlenimi v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj po odstopu direktorice Andreje Cerkvenik Škafar ostajajo napeti, po petkovem zboru delavcev so se še zaostrili. Zaposleni so se izrekli proti pred kratkim imenovani v. d. direktorice Poloni Podnar in zahtevajo njeno zamenjavo, hkrati pa nasprotujejo načrtu ministrstva za zdravje o pripojitvi BGP k SB Jesenice.

Zbor delavcev je bil sklican na način, ki ga zakon ne predvideva, je dejala predsednica sveta zavoda Alenka Bradač, ki pa ni pojasnila, zakaj so za včeraj predvideno sejo sveta zavoda odpovedali. Na seji naj bi predstavnik zaposlenih Aleš Rozman namreč predlagal razrešitev predsednice sveta zavoda, predlagal zamenjavo v. d. direktorice z osebo, ki bo imela ustrezne »vodstvene, strokovne in upravljavske reference«, in zahteval, »da se spoštuje odbor petih strokovnjakov, zaposlenih v BGP, ki bodo sogovorniki pri vseh organizacijskih, finančnih, sistemskih pogovorih«, ki jih je imenoval zbor delavcev. Dr. Aleš Rozman včeraj za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv.

Čeprav je Polona Podnar naloge v. d. direktorice BGP prevzela 20. aprila, so zaposleni na zboru delavcev 4. maja, med katerimi je bila tudi bivša direktorica Andreja Cerkvenik Škafar, ocenili, da je svet zavoda »postavil za v. d. osebo, ki ne izpolnjuje niti strokovnih niti zakonskih meril«. Podnarjeva se je edina strinjala z imenovanjem za v. d. direktorice, medtem ko sta dva druga kandidata (zaposlena v BGP) ponudbo zavrnila, je dejala Bradačeva in zaposlenim očitala, da težave rešujejo prek medijev.

»Po teh šestih delovnih dneh (...) so se torej zaposleni oziroma, bolje rečeno, njihov predstavnik dr. Rozman, počutili upravičene razpravljati o mojih dosežkih, strokovnosti, kršitvah, vodstvenih sposobnostih in še mnogočem,« je v izjavi zapisala Polona Podnar in dodala, da ima za vodenje BGP ustrezna znanja in izkušnje, očitke pa je označila za neargumentirane in smešne. Vprašala se je, zakaj Rozman kot član sveta zavoda ni ukrepal, ko je zavod vodila Andreja Cerkvenik Škafar in so se dolgovi BGP kopičili (ti zdaj znašajo okoli dva milijona evrov).

Težave BGP (tudi finančne zaradi obračuna in plačila presežka nadur) bodo reševali na skupnem sestanku s predstavniki ministrstva. Po tem sestanku bo v. d. direktorice sklicala zbor delavcev, napoveduje Bradačeva.

Zbor delavcev BGP Kranj je še ocenil, da mora ministrstvo pripraviti ustrezen načrt povezovanja bolnišnic, a na ministrstvu pravijo, da je povezovanje skladno z nacionalnim načrtom zdravstvenega varstva za obdobje 2016 do 2025. Katere konkretne izboljšave bodo dosegli s pripojitvijo, na ministrstvu niso povedali.