V Kranju bi imeli svojo bolnišnico

Konec tedna zbrali več kot dva tisoč podpisov za ohranitev samostojne bolnišnice za ginekologijo in porodništvo.

Objavljeno
06. junij 2017 00.32
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Kranjski župan Boštjan Trilar dobro leto pred lokalnimi volitvami pravi, da se napoved več specialističnih zdravstvenih storitev v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj in sedanji bolnišnični program ne izključujeta, nove zdravstvene storitve pa naj vključijo v sedanji bolnišnični program.

Župan Boštjan Trilar si želi, da bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) ostane avtonomna in z najmanj takim programom, kot ga je imela do zdaj, podporo pa v Kranju iščejo tudi s peticijo, ki jo bodo lahko podpisovali v enajstih občinah na Gorenjskem.

Peticijo za ohranitev samostojne porodnišnice, ki jo je pred dnevi na seji mestnega sveta predstavil svetnik županove stranke Več za Kranj, Gorazd Copek, je ob koncu tedna podpisalo dva tisoč podpisnikov. Pobudnik peticije je ocenil, da so načrti za pripojitev BGP k Splošni bolnišnici Jesenice (SBJ) neutemeljeni.

Snovalcem sprememb po besedah Gorazda Copka zamerijo, da o načrtih za pripojitev (še) niso bili uradno obveščeni, medtem ko župan kljub temu podpira del namer ministrstva, ki jih je pred dnevi na Jesenicah predstavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Zatrdila je, da kranjske porodnišnice ne bodo ukinili, da bodo del sedanje dejavnosti SBJ preselili v Kranj. Zahtevnejše ginekološke posege bodo opravljali na Jesenicah, kjer bo predvidoma ostal sedež in uprava. Načrte ministrstva je podprla tudi v. d. direktorice BGP Kranj Polona Podnar.

Domnevne težnje po ukinitvi BGP

Pritiski za pripojitev BGP Kranj k SBJ so postali močni, je povedal Copek in dodal, da se s pripojitvijo ne strinjajo. »Obljubam ne verjamemo,« je dejal Copek. Težnje po ukinitvi BGP so po njegovem mnenju »dolgoletne« in niso neposredno povezane s finančnimi razmerami v BGP. Povedal je, da so se podobnim načrtom uprli že leta 2010, ko so s peticijo zbrali 20.000 podpisov.

Čeprav o zaprtju BGP Kranj na ministrstvu ne govorijo, so v lani ustanovljenem društvu Endozavest, ki povezuje ženske z endometriozo, v izjavi zapisali, da BGP Kranj »grozi zaprtje oziroma da jo želijo priključiti SBJ«. »Morebitna priključitev BGP Kranj k SB Jesenice pomeni za ženske z endometriozo negotovost in vprašanje je, kako bodo spremembe vplivale na čakalne vrste in kakovost posegov. Posledično to lahko pomeni zelo veliko izgubo in nazadovanje – tako za nas, pacientke z endometriozo, kot tudi na strokovni medicinski in družbeni ravni, zato se s tem ne strinjamo in takšno ravnanje strogo obsojamo! Prav tako nam je kratena pravica do proste izbire zdravnika in ginekologa,« so zapisali v društvu, ki ga vodi Jana Medved. Župan Trilar se bo danes srečal s predstavniki ministrstva za zdravje.