V Kranju kažipot do »bratov in prijateljev«

Enako rešitev, to je, da so oznake nameščene kar na drogova javne razsvetljave, so opazili v pobratenem Rivoliju.

Objavljeno
03. december 2013 19.45
Kranj in mesta
M. Ha., Kranj
M. Ha., Kranj

Kranj - Na 213. rojstni dan Franceta Prešerna, ko praznuje tudi Mestna občina Kranj, so župan Mohor Bogataj in predstavniki Banjaluke, Pulja, Sente in Kotor Varoša na Slovenskem trgu blizu Dolinarjevega spomenika Začetek vstaje namenu predali kažipota prijateljskih in bratskih mest.

Enako rešitev, to je, da so oznake nameščene kar na drogova javne razsvetljave, so, kot je dejal župan, opazili v pobratenem italijanskem Rivoliju. In jo skopirali ...

Ker pa je gost iz pobratene Sente prav 3. decembra k zajtrku prinesel v dar umerjen termometer, so ga gostitelji urno namestili na enega od drogov.

V sončnem dnevu je pokazal, da je na trgu nič stopinj Celzija, ob kantri popevkah Črni konj in Don't tell my heart, my achy breaky heart (Ne povej mojemu srcu...) pa je ob kažipotih zaplesala skupina Colorado.

Ker pa je gost iz pobratene Sente prav 3. decembra k zajtrku prinesel v dar umerjen termometer, so ga gostitelji urno namestili na enega od drogov., kot zelo dobro pa je izpostavil 45-letno sodelovanje z mestom La Ciotat, kjer se tradicionalno obiskujejo mladi in imajo odlične možnosti za izboljšanje francoščine, z Rivolijem pa skupaj načrtujejo projekt na zaposlovanje mladih.

Na pripombo, da morda ni najbolj primerno oznak obesiti kar na drog javne razsvetljave, pa je župan odvrnil, da sta svetilki novi in da bodo tako oznake stalno vidne. Gre za minimalne stroške, je še odgovoril na vprašanje, koliko sta stala kažipota.

Čeprav Kranj še ni podpisal listine o sodelovanju z največjo carigrajsko občino Büyükçekmece, je na kažipotu že usmerjevalna tabla, da je do največjega turškega mesta 1533 kilometrov, poznavalec simbolov Stanislav Jasenovec pa že opozoril pristojne, da morajo ob mestih Banjaluka in Kotor Varoš poleg zastave BiH nujno dodati še zastavi Republike Srbske.

Med gosti je bil tudi zaradi darežljivosti posebne pozornosti deležen predstavnik občine Senta iz Vojvodine v Srbiji, s katero Kranj sodeluje od leta 1980. Pojasnil je, da je večina od 25.000 občanov madžarske narodnosti.

Zahvaljujoč tujim podjetjem je zaposlenost pri njih visoka: kot je razložil, imajo proizvodnjo cigaret in tobaka v rokah Japonci, sladkorna tovarno je v lasti Italijanov, proizvodnja kvasa pa Američanov. V kratkem načrtujejo gradnjo ogrevalnega sistema na biomaso, katerega pa bo imelo v rokah belgijsko podjetje.