V Kranju na javnih površinah prepovedano popivanje

Dovoljeno bo spiti do dva decilitra vina, do pol litra piva ali do 0,6 decilitra žganja.

Objavljeno
30. avgust 2012 19.16
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Kranj - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili spremembe odloka o javnem redu, s čimer bo občina prepovedala uživanje alkoholnih pijač na javnih površinah. Na ministrstvu za zdravje to potezo pozdravljajo, Kranj pa se tako v boju proti popivanju pridružuje več drugim občinam, ki so tovrstne prepovedi že uveljavile, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot pojasnjujejo na Mestni občini Kranj, želijo z dopolnitvijo odloka o javnem redu preprečevati zlorabo alkohola predvsem pri mladih, ki se zbirajo na javnih površinah in se zabavajo ob prekomernem pitju alkoholnih pijač.

Na to problematiko je v junijskem poročilu opozorila Lokalna Akcijska Skupina za preprečevanje zasvojenosti, so za STA pojasnili na kranjski mestni občini, kjer želijo bolj aktivno sodelovati pri preprečevanju zlorabe alkohola in posledično škode, ki jo alkohol povzroča družbi.

Za popivanje se smatra zaužitje več kot dveh enot alkohola ob posamezni priložnosti. Tako bo še vedno dovoljeno spiti do dva decilitra vina, do pol litra piva ali do 0,6 decilitra žganja. Morebitno popivanje na javnih površinah bodo nadzorovali medobčinski redarji, ki bodo imeli diskrecijsko pravico oceniti situacijo in primerno ukrepati, lahko bodo izrekli tudi globo v višini 100 evrov.

Še vedno pa velja, da se bo v času prireditev, kakršna je tudi Kranfest, ko gostinci pijačo ponujajo na trgih in ulicah, brez strahu pred globo mogoče sprehoditi s kozarcem pijače v rokah od enega prizorišča do drugega. Kranjski mestni svetniki so predlagano prepoved na sredini prvi obravnavi potrdili brez večjih pripomb. Zato kakšne večje vsebinske spremembe glede na obstoječi predlog dopolnitve odloka ne gre pričakovati.