V Kranju še brez odločitve o namestitvi prebežnikov

Država še ni sklenila pogodbe o najemu nekdanjega trgovskega centra Baumax pri Šenčurju.

Objavljeno
11. december 2015 16.35
PU Kranj
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj − Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes v okviru obiska vlade na Gorenjskem skupaj z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem in generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom obiskala tudi Policijsko upravo Kranj.

Po več kot enournem sestanku je ministrica novinarjem povedala, da policija izjemno dobro obvladuje svoje varnostno okolje in da se je seznanila s problemi, ki se tičejo PU Kranj, pogovarjali pa so se tudi o ključnih anomalijah, denimo o plačnem sistemu. Glede stavke je povedala, da je pomembno, da ne glede na stavko policija opravlja svoje delo strokovno, zakonito in po najvišjih standardih, ter da pričakuje, da bo tako tudi v bodoče. »Pogajanja v tem trenutku potekajo, so pa res v neki meri tudi zastala. V razširjeni koaliciji se bomo na to temo pogovarjali v nedeljo, kjer bomo reševali določene okoliščine, povezane s pogajalskimi izhodišči,« je dejala.

Na vprašanje, ali je država že sklenila pogodbo s Strabagom, ki je pripravljen odstopiti nekdanji trgovski center blizu Šenčurja za namestitev prebežnikov, je ministrica odgovorila, da ni še nič dogovorjeno in da pogovori potekajo. Če bo kaj dogovorjeno, boste obveščeni, je dejala in dodala, da bi bilo zdaj še preuranjeno govoriti, za koliko ljudi bi tam uredili namestitev.

Tudi direktor PU Kranj Simon Velički je ob vprašanju, ali so gorenjski policisti zdaj sposobni zagotoviti varnost, če bo v nekdanjem Baumaxu ob gorenjski avtocesti namestitveni objekt za prebežnike, poudaril, da odločitve še ni. »Ja, mi smo sposobni izvajati naloge, če se bo omenjena odločitev uresničila. Pripravili smo že vsebinske načrte, da bomo, če bi dobili v izvršitev to nalogo, to opravili strokovno in zakonito,« je dejal.

Glede zagotavljanja varnosti ob prehodu beguncev pa je Velički razložil, da si policijske uprave med seboj pomagajo in tako je precej policistov in policistk z Gorenjskega na območju Novega mesta. Skupaj usklajeno spremljamo tudi kolone vlakov, avtobusov do meje z Avstrijo, kajti to je skrb in odgovornost vseh. Odlično pa sodelujemo tudi z avstrijskimi kolegi, je poudaril Velički.

Obisk ministrice in generalnega direktorja policije pa je bil tudi priložnost za oceno varnostnih razmer. »Gorenjska ima relativno visoko stopnjo kriminalitete, tu živi deset odstotkov slovenskega prebivalstva. Tako generalna policijska postaja kot tudi sam ugotavljava, da bi morali z leti povečati število policistov, s tem pa tudi dostopnost do varnostnih storitev naših ljudi. Ti projekti tečejo, tako da bomo v prihodnje dobili več kadrov in tudi strokovno-tehničnih sredstev za izvajanje nalog,« je bil optimističen direktor kranjske policijske uprave.