V Kranju z daljšo frekvenco odvozov do nižje podražitve

Za štiričlansko gospodinjstvo bo ravnanje z odpadki za skoraj tri evre dražje.

Objavljeno
17. december 2015 22.16
Komenda odpadki
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – S 1. februarjem 2016 se bodo v Mestni občini Kranj podražile storitve ravnanja z odpadki. Štiričlansko gospodinjstvo, ki ima 80-litrska zabojnika za mešane komunalne odpadke in zabojnik za biološke odpadke, bo po novem plačevalo 14,53 evra, to je 2,88 evra oziroma 25-odstotkov več kot doslej.

Kranjski mestni svetniki so o podražitvi, ki naj bi znašala pet evrov oziroma skoraj 40 odstotkov, razpravljali že na oktobrski seji. Zaradi pomislekov o pretirani podražitvi in pobude, naj novi direktor Komunale Kranj Marko Kocjančič, ki je v programu svojega dela napovedal racionalizacijo poslovanja in optimizacijo stroškov, poišče "rezerve", je župan Boštjan Trilar točko o podražitvi prekinil.

Na seji v sredo je direktor Komunale Kranj Marko Kocjančič razložil, da je racionalizacija mogoča, ker bodo mešane komunalne odpadke pri individualnih objektih po novem odvažali na tri tedne (zdaj na dva), odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže pa na 14 dni, medtem ko bo odvoz v večstanovajskih objektih ostal tedenski za obe vrsti odpadkov. S prehodom na daljšo frekvenco je ocenjeno znižanje stroškov za 110.000 evrov na leto.

Kranjske komunalne odpadke po prepovedi v Zarici pretovarjajo v 20 kilometrov oddaljenih Suhadolah pri Komendi, kajti Mestna občina Kranj je zemljišče za sortirnico na Polici prodala.

Za lokacijo v Suhadolah moramo plačati 70.000 evrov na leto, je poudaril Kocjančič.

Zaenkrat še ni znano, kam bodo odpadke odlagali v prihodnje. Na jeseniški Mali Mežakli namreč nimajo okoljevarstvenega dovoljenja za nov obrat za obdelavo odpadkov, kot možnosti se zato ponujata RCERO Ljubljana in RCERO Celje.