V Lescah veter uničil tri letala

Močan veter, ki je pihal ponoči in zjutraj, je podiral drevesa in povzročal težave pri oskrbi z električno energijo. Na leškem letališču je veter popolnoma uničil tri letala, dve pa poškodoval, nastale škode je za 200 tisoč evrov.

Objavljeno
13. oktober 2009 12.35
Ka. Ž./Blaž Račič
Ka. Ž./Blaž Račič
Kranj/Jesenice - Karavanški fen, ki je v noči s ponedeljka na torek pihal na širšem območju Karavank in v sunkih dosegal hitrosti krepko čez sto kilometrov na uro, je povzročil številne nevšečnosti. Največjo škodo je povzročil na leškem letališču, kjer je veter popolnoma uničil tri
letala, dve pa poškodoval. Kot je ocenil Marko Dežman z leškega letališča, je nastala škoda v višini 200 tisoč evrov.

Veter je škodo povzročil tudi v gozdovih na Pokljuki, v Radovni in na Mežakli. Skupaj je veter podrl za 20.000 prostorninskih metrov dreves na približno deset tisoč hektarih. Kot je opozoril Andrej Avsenek iz blejske enote zavoda za gozdove, je podrto drevje na različnih lokacijah in zelo razpršeno, zato se bo spravilo podrtega drevja - tudi zaradi pričakovanega snega v višje ležečih gozdovih Pokljuke in Mežakle pozimi - zavleklo v sredino prihodnjega leta. Avsenek je dodal, da je podrto drevje idealno tudi za širjenje lubadarja.


Zaradi podrtega drevesa je bila ponoči zaprta cesta v Zabreznici v občini Žirovnica, močni sunki vetra pa so okoli pete ure zjutraj drevesa podirali tudi na Bledu ter v kraju Dovje pri Kranjski Gori. Gasilci so morali posredovati tudi na Jesenicah, kjer je kos pločevine, ki ga je ponoči odtrgal močan veter, ogrožal otroke osnovne šole Koroška Bela.

 

Močan veter je povzročil tudi motnje pri oskrbi z električno energijo. Do izpada elektrike je okoli pol šeste ure prišlo v okolici letališča Lesce, medtem ko se je v Radovljici podrl drog javne razsvetljave. Zaradi pretrganih električnih vodov je do izpada prišlo tudi v Logarski dolini, zato je brez oskrbe z električno energijo več gospodinjstev na območju občine Luče in Solčava ter v občini Ljubno. Dežurni na terenu okvare še odpravljajo.