V letih 2010 in 2011 še manj denarja za SV

Po besedah obrambne ministrice Ljubice Jelušič predloga proračuna za leti 2010 in 2011 nastajala na podlagi trendov iz leta 2009, ko je ministrstvo za obrambo z dvema rebalansoma proračuna postopoma izgubljajo sredstva.

Objavljeno
14. oktober 2009 21.38
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Postopno zmanjševanje sredstev za obrambo "zaustavlja načrtovani razvoj na področju obrambe ter civilne zaščite, reševanja in prve pomoči, zmanjšuje načrtovani kadrovski obseg vojske, nekatere stvari pa premika v prihodnost", je v razpravi o proračunih za leto 2010 in 2011 na odboru za obrambo povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Kot je v uvodu razprave opozorila Jelušičeva, sta predloga proračuna za leti 2010 in 2011 nastajala na podlagi trendov iz leta 2009, ko je ministrstvo za obrambo z dvema rebalansoma proračuna postopoma izgubljajo sredstva. Tako bi morali po prvotnem načrtu leta 2009 dobiti 631 milijona evrov, s prvim rebalansom so se ta sredstva zmanjšala na 589 milijonov, z drugim pa na 552 milijonov evrov.

 

Ta trend se bo po njenem nadaljeval tudi v letu 2010 in 2011. Tako naj bi ministrstvo po zdajšnjem predlogu proračuna za leto 2010 dobilo 563,4 milijona, v letu 2011 pa 568,1 milijona evrov. Slednje je po njenem sicer nominalno več kot v letošnjem letu, vendar bo zaradi inflacije, ki jo je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj napovedal za prihodnji dve leti, obseg sredstev za ministrstvo "v letu 2010 v stagnaciji, v letu 2011 pa relativno pada", je povedala.

 

Slednje pomeni, da bo vojska v prihodnjih dveh letih delovala z enakim številom vojakov in ne bo zaposlovala novih vojakov. Prav tako bo morala zmanjšati število pripadnikov na mednarodnih misijah (za 50), prišlo pa bo tudi do delnega zmanjšanja vojaškega usposabljanja doma in upad zmožnosti rednega vzdrževanja opreme.


Kljub temu po ministrica ocenjuje, da oba proračuna omogoča delovanje vseh obrambnih sistemov, prav tako pa po njenem ne vplivata na varnost države. Večina proračuna, 81 odstotkov, bo sicer porabljena za vojaško obrambo, šest odstotkov za civilno zaščito, reševanje in pomoč, 13 odstotkov pa za upravljanje obrambnega sistema.

 

Jožef Jerovšek (SDS) vidi dejstvo, da predloga obeh proračunov zmanjšujeta sredstva obrambnemu ministrstvu, kot zaskrbljujoče, saj slednje po njegovem ne zagotavlja potrebnega razvoja. Vesel pa je, da ministrica v predstavitvi proračuna ni uporabila "floskule o programskem proračunu". Po njegovem namreč proračuna za leto 2010 in 2001 namesto dodane vrednosti prinašata predvsem "odvzeto vrednost".


Melita Župevc (SD) je ocenila, da gre pri Jerovškovem nastopu za politično oceno stanja v državi. Od opozicije bi, kot je dejala, pričakovala, da bo "razpravljala o posameznih postavkah proračuna", ne pa zgolj na splošno. Proračuna sta sicer po njenem v okviru realnega in možnega, opozicija pa je ob tem tudi pozvala, naj pove, od kje naj vzamejo denar. "Proračun namreč ni vreča brez dna," je dejala.