V letu dni neposredni prenosi sej DZ

Generalni sekretar DZ Lončar in generalni direktor javnega zavoda RTVS Guzej sta podpisala dogovor o sodelovanju na področju televizijskih prenosov sej DZ in njegovih delovnih teles.

Objavljeno
19. marec 2007 14.08
Novi generalni sekretar DZ Lovro Lončar
Ljubljana - Generalni sekretar DZ Lovro Lončar in generalni direktor javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija (RTVS) Anton Guzej sta danes podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju na področju prenosov sej DZ in njegovih delovnih teles. Tako bodo vzpostavljeni pogoji za izvedbo posebnega nacionalnega televizijskega programa, ki bo dokončno zaživel v roku enega leta. Prenosu parlamentarnega dogajanja bodo v okviru programa, imenovanega TV Slovenija 3, dodali tudi druge vsebine, ki bodo zanimive za širšo javnost.

RTVS in DZ sta si razdelila zadolžitve

Državni zbor bo RTV Slovenija omogočil tehnične pogoje za izvedbo neposrednih prenosov iz velike dvorane DZ, preddverja, velike in male dvorane na Tomšičevi ulici ter tiskovnega središča DZ. V državnem zboru bodo zagotovili tudi dva prostora za video režijo s potrebno infrastrukturo ter potrebno število kamer v veliki in mali dvorani s pripadajočo opremo in napeljavami. Medtem ko je velika razpravna dvorana za prenose že usposobljena, pa bodo prostori na Tomšičevi ulici prenovljeni, je po podpisu dogovora pojasnil Lončar.

Produkcija parlamentarnih vsebin in njihov prenos do končnega uporabnika kot tudi postprodukcija parlamentarnih vsebin bodo obveznost RTVS. RTVS bo zagotovila tudi potrebno opremo za video režijo in komunikacijske povezave za realizacijo neposrednih prenosov. Po besedah Antona Guzeja današnji dogovor pomeni začetek uresničevanja določb zakona o RTVS, po katerem bo javni zavod svojemu programu dodal novo vsebino.

V javnem zavodu želijo vzpostaviti gledljiv program

Vložek RTVS v vzpostavitev tretjega programa bo sicer znašal 1,5 milijona evrov, deset milijonov evrov pa bo znašal vložek v digitalizacijo. Ta projekt naj bi bil zaključen marca prihodnje leto, ko bo parlamentarni program dostopen 90 odstotkom prebivalstva.
Tedaj bo tretji televizijski program tudi dokončno zaživel, medtem ko bo začel delovati po vpisu v razvid medijev in ko bodo izpolnjeni tehnični pogoji, je pojasnila urednica programa Ljerka Bizilj. Kot pravi, bo program poleg prenosa parlamentarnega dogajanja zajemal še redna poročila, parlamentarni dnevnik in tedensko mozaično oddajo. Ker pa v javnem zavodu želijo vzpostaviti gledljiv program, bodo informativnim dodane tudi druge vsebine, denimo športne in dokumentarne, je napovedal direktor TV Slovenija Jože Možina.

Neposredni prenos sej državnega zbora in njegovih delovnih teles sicer zahteva zakon o RTVS. Ta namreč določa, da RTVS zagotavlja tudi poseben nacionalni televizijski program, ki bo namenjen neposrednim prenosom sej DZ in njegovih delovnih teles ter predvajanju posnetkov teh sej, kadar neposredni prenos ni mogoč. Program mora celovito informirati javnost tudi o vsem drugem parlamentarnem dogajanju, vključno s sejami državnega sveta, mednarodnimi aktivnostmi parlamenta, posveti in drugimi aktivnostmi, povezanimi z uresničevanjem ustavnih pristojnosti slovenskega parlamenta.