V Ljubljani beležijo pojav droge za posilstva

Svoje goste je na previdnost opozoril ljubljanski lokal Gala Hala.

Objavljeno
21. september 2014 18.51
uho_mladi v petek - alkohol
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Lokal Gala Hala na ljubljanski Metelkovi preko družbenih omrežij svoje obiskovalce opozarja, da neznanci gostom v pijačo podtikajo drogo GHB Gama-hidroksi butirat, ki se uporablja tudi kot droga za posilstva. Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da so bili v soboto obveščeni o nezavestni 21-letnici, a okoliščine še preverjajo.

Gala Hala opozarja svoje goste na previdnost

Predstavnik za stike z javnostmi PU Ljubljana Vinko Stojnšek je pojasnil, da so bili policisti v noči s petka na soboto obveščeni o nezavestni 21-letnici, ki so jo z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Ljubljana. Od bolnišnice za zdaj niso prejeli rezultatov analiz, ki bi potrjevali prisotnost prepovedanih drog oz. sestavin, ki so značilne za prepovedane droge, je pojasnil Stojnšek, ki dodaja, da bodo policisti okoliščine še preverili.

Lokal Gala Hala z Metelkove je v soboto na družabnem omrežju Facebook objavil opozorilo, da se» po Metelkovi sprehaja čedalje več idiotov, ki podtikajo v pijačo GHB.« Kot so zapisali, se je zadeva »spet ponovila« v petek. Goste pozivajo, naj bodo pozorni na svojo pijačo in tudi na svoje prijatelje.

Policija vsem, ki bi imeli konkretne informacije v zvezi s prepovedanimi drogami, priporoča, da te posredujejo policiji preko anonimnega telefon 080 1200. Obiskovalcev vseh lokalov pa svetujejo, da imajo pijačo - v kozarcu, pločevinki... - ves čas pod nadzorom.

Letos pet primerov, lani 17

Policija zazna zlorabe GHB le v primerih predoziranja in na obvestilo bolnišnice o prejeti osebi, za katero obstaja sum predoziranja z GHB, še dodaja Stojnšek. Kot je še navedel, so v letošnjem letu na PU Ljubljana obravnavali pet primerov predoziranja z GHB. Realno stanje predoziranih oseb pa je po navedbah policije težko določiti, saj gre v večini primerov za kombinacijo alkohola in GHB. »Pri tem se je potrebno zavedati, da je v večini primerov čas od zaužitja GHB in alkohola ter prihoda v bolnišnico odvisno, ali bo krvna slika še pokazala prisotnost GHB v telesu,« dodajajo.

Lani je PU Ljubljana obravnavala 17 primerov predoziranj s prepovedano drogo GHB. Policisti pa so z zbiranjem obvestil v zvezi s temi primeri zbrali dovolj podatkov o osebi, ki so jo sumili prodaje GHB na območju mesta Ljubljane. To osebo so po navedbah Stojnška tudi ovadili na tožilstvo zaradi prodaje in ponujanja na prodaj, hranjenja, prenašanja in posredovanja pri prodaji prepovedanih drog ter pridobitve protipravne premoženjske koristi pri kaznivih dejanjih.

Kot je zapisano na spletnih straneh organizacije DrogArt, se GHB, katerega poulično ime je tekoči ekstazi, največkrat pojavlja v tekoči obliki, je brez vonja in rahlo slanega okusa. Gre za sedativni hipnotik, razvili so ga kot uspavalno sredstvo. V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa vplivajo depresivno na centralni živčni sistem in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). V medijih je GHB najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t.i. date-rape drug), še navaja DrogArt.