V Ljubljani bo veliko študentskih postelj praznih

Zaradi številnih nepopolnih vlog, ki so bile poslane po elektronski pošti, bo jeseni precej postelj verjetno praznih

Objavljeno
08. avgust 2012 21.51
vidic Študentje
Miha Rubin, Maribor; Boris Šuligoj, Koper; Nevenka Žolnir, Panorama
Miha Rubin, Maribor; Boris Šuligoj, Koper; Nevenka Žolnir, Panorama

Ljubljana, Maribor, Koper – Bliža se začetek novega študijskega leta in skrajni čas je za iskanje stanovanja. Pohiteti morajo predvsem bruci, ki računajo na subvencijo. Njihove prijave za domove in bivanje pri zasebnikih bodo sprejemali le še jutri. Kaže, da bo v Ljubljani jeseni veliko postelj praznih.

V Ljubljani in Mariboru je mest za tiste, ki izpolnjujejo pogoje za subvencijo, približno dovolj, na Obali pa možnosti bivanja za ugodnejšo ceno primanjkuje. Zaradi velikega števila nepopolnih vlog po elektronski pošti, ki jih študenti letos prvič lahko oddajo na portalu eVŠ, bo jeseni verjetno precej postelj v Ljubljani (začasno) praznih. V Študentski organizaciji zato napovedujejo, da se bodo zavzeli, da z izseljevanjem skorajšnjih absolventov ne bi hiteli.

Do ponedeljka so v Študentskih domovih Ljubljana prejeli 1614 vlog. Med njimi je 1056 vlog novincev in 558 za podaljšanje bivanja. Za že vseljene se rok za prijavo izteka 20. avgusta, zato skromna številka ne preseneča. Skrb vzbujajoče pa je, da je skoraj polovica vlog (701) novincev nepopolnih.

»V nekaterih točkah navodila za elektronsko vlogo niso bila dovolj natančna. Veliko jih ni vedelo, da morajo vlogo natisniti šele, ko so jo po elektronski pošti že odposlali. Le tako sta se na vlogi namreč izpisala datum in številka vloge, kar je nujno, da je vloga popolna,« razlaga Igor Brlek, vodja sektorja za študentske zadeve v Študentskih domovih Ljubljana. Predvideva, da bodo imeli še veliko dela z dopolnjevanjem vlog.

Večina si verjetno ni pridobila digitalnega podpisa, saj jim v tem primeru podpisanega obrazca ni bilo treba pošiljati še po navadni pošti. Če pa so obrazec pošiljali brez omenjenega potrdila, z uporabniškim imenom in geslom, so ga morali, tako kot priloge, poslati še s priporočeno pošto. Kako in če bo to vplivalo na zasedenost domov, se bo še pokazalo.

V Ljubljani manj subvencij 
za bivanje pri zasebnikih

V Ljubljani je letos na razpolago 7454 ležišč v 28 študentskih domovih, od tega 2687 za novince in dva tisoč za bivanje pri zasebnikih. Če upoštevamo še ponudbo zasebnih in dijaških domov ter ležišča v drugih ustanovah, je za subvencionirano najemnino na voljo skupaj 10.527 postelj (3793 za novince in 6734 za druge), kar je približno enako kot lani. Pri zasebnikih je letos 250 subvencij manj in tudi prispevek države bo predvidoma znašal 32 evrov ter bo za osem evrov nižji kot lani. Medtem ko je bila ta ponudba v prejšnjih letih dobrodošlo dopolnilo, je na srednji rok ne bomo več potrebovali, meni Brlek.

Prednostni vrstni red in informativni rokovnik vseljevanja bosta znana v 30 dneh od končnega roka za sprejetje vlog, za novince torej do 10. septembra. Med pogoji sta oddaljenost od kraja študija najmanj 25 kilometrov in povprečni bruto dohodek na člana družine do 2286 evrov.

Potrebe po študentskih ležiščih v Ljubljani niso več tako velike, ker se generacije manjšajo, ponudba študijskih mest pa je vse bolj razpršena po državi. Poleg tega se morajo absolventi zdaj izseliti, saj po 23. členu pravilnika niso upravičeni do subvencionirane najemnine. Pravilnik velja že od leta 2008, a so se šele zdaj, ko je takratna generacija novincev prišla tako daleč, pokazali njegovi učinki. Tako se dogaja absurdna situacija – univerza ta status priznava, ministrstvo za izobraževanje pa ne.

V Študentski organizaciji Slovenije so si doslej neuspešno prizadevali za spremembo pravilnika, a ne bodo odnehali. O velikem številu neustreznih e-vlog pa menijo, da bi moralo za napake delovanja sistema v testni fazi odgovornost prevzeti država in omogočiti, da bodo tudi nepravilno označene vloge upoštevane.

Bivalni standard v posameznih študentskih domovih je različen, zato se cene gibljejo od 40 do 150 evrov na mesec (subvencija za javne domove znaša 17 evrov na študentsko posteljo). Študenti v domovih na Obali zaprenočišče plačajo od 85 do 100 evrov na mesec.

Največje pomanjkanje 
na Primorskem

Univerza na Primorskem je letos edina med štirimi univerzami, ki je povečala vpis študentov, a imajo njeni študenti za subvencionirano bivanje najmanj možnosti. Lani so vpisali 6500 študentov, za katere so imeli na razpolago 1245 ležišč za subvencionirano ceno, od tega le 223 v domovih. Ker bo letos bivanje podaljšalo 181 študentov, bo za novince v domovih ostalo vsega 42 ležišč.

»Pričakujemo približno 1800 vlog in verjetno jih bomo morali zavrniti približno petsto. Poleg ležišč v domovih imamo na Obali še 290 postelj v dijaških domovih, 32 jih bo letos prvič na voljo v zasebnem študentskem centru Jadro v Kopru. Pri zasebnikih je še 700 študentskih ležišč,« je povedala Astrid Prašnikar, direktorica Študentskih domov Univerze na Primorskem.

V slovenski Istri je bilo v iztekajočem se študijskem letu razmerje med ležišči v študentskih domovih in pri zasebnikih ena proti tri, v Ljubljani je to razmerje tri proti ena, v Mariboru pa deset proti ena. Na Obali se študenti poleti v celoti izselijo iz sob. »Z oddajanjem zaslužimo približno 50.000 evrov in tako študentom omogočimo cenejšo nastanitev. Pred dvema letoma smo za našo dejavnost od države prejeli 55.000 evrov, lani 20.000, letos pa bomo le 16.000 evrov, ker imamo tako malo sob,« pravi Prašnikarjeva.

Veliko vlog 
tik pred koncem roka

V Študentskih domovih Maribor so povedali, da so po podatkih iz sistema eVŠ do začetka tedna prejeli skupaj 1938 prošenj, od tega 1070 za prvo namestitev in 868 za podaljšanje bivanja. Mariborski domovi na petih lokacijah sicer razpolagajo s skupaj 2799 ležišči, po besedah direktorice Lidije Divjak Mirnik pa po izkušnjah pričakujejo, da bo veliko študentov prijave za bivanje oddalo v zadnjih dneh (lani so jih do konca roka prejeli približno štiri tisoč). »Stanje števila prijav in števila prostih ležišč se iz leta v leto spreminja.

Na vselitev povabimo vse študente, ki oddajo prošnjo za sprejetje in izpolnjujejo pogoje. Sicer se vsi ne morejo vseliti na začetku oktobra, nekaj jih na posteljo nekoliko počaka. Lani smo do 7. decembra vselili zadnje s prednostne liste,« je povedala direktorica. V Mariboru je razpisanih tudi 120 subvencij za študente, ki hočejo bivati pri zasebnikih. Podatka o tem, kakšno je povpraševanje po omenjenih subvencijah, ta čas še nimajo.