V Ljubljani rodila ženska po odstranitvi materničnega vratu

Nosečnost je bila uspešna zaradi uporabe edinstvene metode, s katero so ginekologi UKC Ljubljana pričeli že leta 2007.

Objavljeno
17. november 2011 10.23
Posodobljeno
17. november 2011 10.50
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes s pomočjo carskega reza rodila mlada ženska, potem ko so ji operativno zaradi raka odstranili maternični vrat. Je prva Slovenka, pri kateri so 2007 uporabili novo in zahtevno operativno metodo, ki kljub hudi bolezni ohranja plodnost, poroča STA.

Nosečnost je bila uspešna zaradi uporabe edinstvene metode, s katero so ginekologi UKC Ljubljana pričeli že leta 2007. Verjetnost za nosečnost po tej operaciji raka materničnega vratu je praktično enaka kot pri ostalih ženskah. Težava je v donositvi, saj po taki operaciji ni zaščite noseče maternice pred bakterijami iz nožnice.

Po več neuspelih nosečnostih pri operirankah so zato slovenski ginekologi razvili kombinacijo metod, ki sicer niso nove, njih souporaba pa predstavlja izvirno rešitev v svetovnem merilu. Rešitev se je izkazala kot zelo učinkovita.

»Laparoskopsko smo napeljali trak pod spodnjim delom maternice in s tem dosegli, da se nosečnost obdrži do polne zrelosti ploda, to je vsaj dopolnjenih 37 tednov nosečnosti,« je to operativno metodo opisal vodja medicinskih služb skupnega pomena na ginekološki kliniki Leon Meglič.

Meglič je metodo v Sloveniji uvedel in razvil skupaj s kolegi Milanom Čavičem, Tomažem Tomaževičem, Borutom Kobalom, Brankom Cvjetićaninom in Andrejem Možino. Zaradi zahtevnosti in kombinacije različnih operativnih tehnik izvirno operacijo poleg sedmih centrov po svetu izvaja samo še ljubljanska ginekološka klinika.

Raka materničnega vratu na tej kliniki že od leta 2007 operirajo s pomočjo radikalne vaginalne trahelektomije. Pri tem je najbolj pomembno, da lahko pri ženski z začetno obliko raka varno odstranijo maternični vrat s pripadajočimi vezmi, ne pa tudi telesa maternice, kar omogoči, da lahko ženska zanosi, ne pa tudi donosi. Sama zanositev navadno ni težava, splavnost v srednji tretjini nosečnosti pa je visoka, prav tako verjetnost prezgodnjega poroda.

Zato zdravniki opozarjajo na pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu lahko namreč odkrijejo predstopnjo ali začetno stopnjo te bolezni. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravijo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice.